Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pihtije

Pihtije

1514

Hladno vreme zahteva jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, sočne i kalorične. Spremaju se lako, a jedu u slast. Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta. Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na raznim drugim svečanostima. Obično se služe kao predjelo.

Potrebno je:

  • meso
  • kosti
  • uši, papci, repovi
  • so, biber
  • beli luk

Priprema:

Sastojke potopite u veliku šerpu, posolite, dodajte biber i nalijte vodom do vrha. Kuvajte 6 sati. Procedite. Meso otkostite, kožuru isecite na kockice. U supu dodajte naseckani beli luk. Ukoliko želite da napravite malo drugačije pihtije, u kalup na dno stavite mlevene paprike i nalijte pihtije. Kad se stisnu, okrenite ih i istresite, tako da vam crveni deo bude odgore. Isecite na šnite. Za narandžastu boju postupak je isti, samo što na dno stavite obarenu i na kolutove iseckanu šargarepu. Za zelenu koristite peršun.