Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Pepeo sladi krtole i povećava prinos

Pepeo sladi krtole i povećava prinos

202
Foto: Vecteezy

Krompir najbolje uspeva na lakim tipovima zemljišta, koja su dobro propusna, rastresita, peskovito-humusna ili peskovito-ilovasta mrvičaste strukture. Treba takođe da budu bogata mineralima i organskim materijama i da imaju povoljno prisustvo vode i vazduha. Teška i močvarna zemljišta s visokim nivoom podzemnih voda nisu pogodna za uzgoj ovog povrća. Ovo povrće može tolerisati kiselije reakcije zemljišta, a optimalna pH vrednost je između 5,4 i 6,5.

Priprema zemljišta za sadnju krompira počinje letnje-jesenjim oranjem da bi se uništili iznikli i sprečio rast novih korova, i smanjio gubitak vlage. Ore se na dubinu oko 20 cm. Kvalitetna obrada je važna, jer utiče na ravnomerno nicanje krtola. Pripremu zemljišta za sadnju krompira treba završiti najduže nedelju dana pre sadnje.

Probirač zemljišta, obrade i đubriva

Zemljište za sadnju krompira mora imati finu mrvičastu strukturu, a preporučuje se i pravljenje bankova kako bi se formirao što veći broj krtola. Krompir je veliki probirač i kvaliteta zemljišta, i stepena njegove obrade. Za visok i kvalitetan rod valja mu obezbediti i dosta hraniva, pa je preporučljiva primena organsko-mineralnih đubriva. Kao organsko često se koristi stajnjak, koji se obično u zemljište unosi pri jesensko-zimskom oranju i to najčešće od 25 do 35 t/ha. Za kombinovano đubrenje (organsko- mineralno) potrebno je uneti NPK mineralna đubriva sa većim sadržajem fosfora i kalijuma u količini od 250 do 300 kg/ha formulacije (8:16:24 ili 6:12:24 ). U fazama formiranja lisne mase i cvetanja, tačnije u dva navrata, valja primeniti KAN u količini po 100 kg/ha.

Foto: AdobeStock

U fazi cvetanja poželjna je folijarna prihrana kalijum-sulfatom u dozi od 3 l/ha. Ovo đubrivo je bogato sumporom koji poboljšava kvalitet krtola.

Naknadno dodavanje đubriva nije uvek potrebno, jer krompiru retko treba dodatno prihranjivanje. U početnom đubrenju se dodaju sve potrebne količine hranljivih materija, budući da biljke, u zavisnosti od vremena sazrevanja krtola, skoro u potpunosti koriste sva potrebna hraniva u periodu 50 do 80 dana posle sadnje.

Sve blagodeti drvenog pepela

Ukoliko je stajnjak nedostupan, delimično se može zameniti pepelom isključivo od čistog drveta, nikako od uglja. Drveni pepeo je izuzetno koristan u baštovanstvu, jer sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, bor i mnoge druge esencijalne minerale za razvoj biljaka. Ipak, prilikom njegove upotrebe treba biti oprezan. Ne sme se preterivati s količinom, jer pepeo alkalizuje zemljište, a valja znati kojem povrću to prija, a kojem ne prija.

Drveni pepeo je bogat kalijumom, a upravo je ovaj elemenat zadužen za regulaciju ravnoteže vode u biljkama. Takođe, učestvuje u transportu hrane unutar biljaka i stvaranju šećera i skroba. Bez dovoljno kalijuma, krompir će biti osetljiv na velike temperaturne oscilacije, sušu, štetočine i bolesti. Istraživanja su pokazala da drveni pepeo kod krompira povećava sadržaj skroba i daje mu bolji ukus, a može i da poveća prinos za 10 do 15 posto. Može se koristiti pre i za vreme sadnje. Pre sadnje, krompir koji je raspoređen u gajbe pospe se pepelom da se prosuši i naklija. Za 10 kilograma krompira dovoljno je pola kilograma drvenog pepela. Posebno je koristan za isečen krompir koji se naklijava. Kada se pepeo pospe po njemu, isečeni delovi se brže suše, odnosno sprečava se pojava truleži.

Kada je reč o upotrebi pepela tokom sadnje, postupak je sledeći. Pošto se iskopa kanal za sadnju, po svakom sadnom mestu pospe se šaka-dve pepela i pokrije tankim slojem zemlje kako krtole ne bi došle u direktan kontakt s njim. Zatim se u kanal stavljaju krompiri s okcima okrenutim na gore, i na kraju sve se prekrije zemljom.

Piše: Dipl. inž. Valentina Aleksić, PSSS Knjaževac

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.