Насловна АРХИВА PAPRIKA: Začin za svaki obrok

PAPRIKA: Začin za svaki obrok

Један од разлога зашто је омиљена је и њен укус, због којег је део многих сирових и куваних јела, те представља незаменљив зачин

619

Crvena, žuta, narandžasta, ljubičasta, smeđa ili zelena, slatka ili ljuta, paprika je oduvek važila za izuzetno zdravu namirnicu jer je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskom organizmu. Paprika bilo koje vrste sadrži pravo bogatstvo vitamina. Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.

Izuzetno zdrava namirnica

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je 89 odsto, dok količina etarskih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina. Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta-karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline.

S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. Njeni antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.

Kapsaicin sprečava prenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u lečenju neuralgija i zbog tog svog sastava je neizostavan deo krema protiv bolova. Vitamin C stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.

Put do stola

Pre nego što postane sirovina za konzervisanje, papriku valja obrati. U zavisnosti od sorte i namene, bere se u različitim fazama zrelosti, obično kada plodovi dostignu punu veličinu i dobiju karakterističan sjaj, ali pre nego što počnu da crvene.

Plodovi se beru pažljivo jer se krti lastari lako lome. Bere se svakih 10 do 15 dana. Kada se ostavi da plodovi sazru na biljci, ona tada prestaje da cveta i zameće nov rod. Ako se paprika koristi za svežu potrošnju, bere se ručno.

Paprika je najdragocenija u svežem obliku, a ipak nama najpoznatija u prerađenom. Poznajemo je kao začinsku papriku, i to najčešće u obliku sušene, mlevene i tucane paprike, slatke i ljute. Ona je i sirovina za domaći ajvar, pinđur, turšiju, kuvanu papriku, peče se i takva čuva u zamrzivaču i tokom zime je delikates začinjena sirćetom i belim lukom. Takođe se od paprike prave razni specijaliteti naše kuhinje kao što su punjena sveža i suva paprika, koristi se kao dodatak svakog dobrog paprikaša, gulaša i perkelta, a prava salata ne može da se zamisli bez ovog povrća. Specifične sorte, kakva je domaća populacija „lokošnička paprika“, suše se pa melju, „gruvaju“, ili se zimi pune kiselim kupusom, krompirom…

S. Mujanović

Dobro jutro broj 557 – Septembar 2018.