Насловна РАЗНО Ovca Bela ojagnjila na Zlataru petoro jagnjadi

Ovca Bela ojagnjila na Zlataru petoro jagnjadi

507

Ne pamti se da je na  Zlataru ništo slično viđeno. Ovca Bela iz stada Miloša Pejovića ojagnjila je nedavno petorke i sva su jagnjad, hvala bogu, živa i zdrava. Pejovići su uzorni domaćini. Na prostranim pašnjacima iznad Drmanovića kod Nove Varoši napasaju više od 80 ovaca i 40 jagnjadi, a imaju i dvadesetak govedi, sprasne krmače, živinu…

Beloj je ovo drugo jagnjenje u ovoj godini, nakon što se u februaru obliznila. Ovca je stara četiri godine i do sada je uglavnom rađala dvojke.

-Kada sam se sa stadom kasno po podne vratio s paše, nisam mogao da verujem. Bela se ojagnjila bez ičije pomoći i sama je zadojila jagnjad. Očekivali smo da će se oblizniti, jer je i ranije uvek rađala po dvoje, ali nas je prijatno iznenadila. Ukupno sedmoro jagnjadi za godinu dana, rekord je koji će Bela verovatno dugo nosti – kaže za „Dobro jutro“ Miloš Pejović.

Ovca Bela imala je neobičnu životnu sudbinu. Rođena je na Zlataru, ali je mladost provela u Bistrici, u limskoj dolini.

-Prodali smo je kao jagnje jednom domaćinu iz Mlađenovića u Bistrici u Limskoj dolini, gde se prvi put i ojagnjila i rodila dvojke. Međutim kada je pre dve godine iz ličnih razloga rasprodao stao, Belku smo kupili i vratili nazad i od tada je kod nas- kaže Miloš.

Pejovići gaje „sjeničku oplemenjenu“ i sva su mu grla umatičena, a u stadu ima i šest ovnova.

– Primenjujemo zootehničke mere na određenom broju grla, kako bi smo kroz veštački podsticaj za paranje imali dva jagnjenja godišnje. Zbog toga konstantno imamo mladu jagnjad na prodaju, čak i u periodi kada drugi stočari nemaju – kaže Milošev sin Novak Pejović, diplomirani inženjer poljoprivrede, zaposlen u „Rezervatu Uvac“.

Kuća i imanje Pejovića su na 1.475 metra, ispod najvišeg vrha Zlatara, i koliko se zna njihovo domaćinstvo je na najvećoj nadmorskoj visini u novovaroškom kraju. Bave se proizvodnjom sira i mesa, a poznati su po kvalitetnoj jagnjetini.

– Cena jagnjadi je pet evra žive vage, i prodaja odlično ide. Presudan je kvalitet, jer su ovce non-stop na paši, a planiski proplanci na ovoj nadmorskoj visini su puni lekovitih trava i drugog bilja koje jagnjećem mesu daje poseban ukus. Pored svoje zemlje, uzimamo u zakup oko 100 hektara od države i komšija, a svojevremenso smo imali u stadu i po par stotina brava – kaže Novak Pejović.

Ž. Dulanović