Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Osvojio sve što se osvojiti može, sad pravi i liker od prepeličjih...

Osvojio sve što se osvojiti može, sad pravi i liker od prepeličjih jaja sa magarećim mlekom

86

Šta sve može da uradi čovek kada ima cilj, viziju, ideju i dovoljno hrabrosti, možda nam najbolji primer daje Nikola Draganić koji je osnovao destileriju Draganić i krenuo sa proizvodnjom domaćih likera od potpuno prirodnih sastojaka, pravljeni po starom tradicionalnom načinu, po receptima njegove baba Rade.

Trenutno su to liker od maline, aronije, pomorandže, kupine, i onaj po čemu su najprepoznatljiviji – liker od prepeličjih jaja. Od ove godine planiraju da u svoj asortiman dodaju još tri likera; orahovača, limunčelo i pelinkovac. Za nepunih pet meseci od kako je registrovana destilerija, učestvovali su na jedanaest međunarodnih manifestacija gde se ocenjivao kvalitet jakih alkoholnih pića, džinova i likera. Ocenjuje se ukus, miris, tipičnost, boja i bistrina. Osim u Srbiji, takmičili su se u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Makedoniji… i osvojili su oko četrdeset zlatnih medalja i deset srebrnih medalja.

– Za kratko vreme smo postali „vlasnici“ trinaest pehara čime smo postavili neoborivi rekord drugim destilerijama koji se bave proizvodnjom likera – rekao je Nikola Draganić za Dobro jutro.

 Na međunarodnom takmičenju „Gornje Podunavlje“ u Apatinu, predsednik komisije je bio čuveni profesor doktor Ninoslav Nikićević, koji je Draganićima za liker od prepeličjih jaja dao veliko zlato u konkurenciji od preko 900 uzoraka jakih alkoholnih pića, od čega je likera bilo preko 60.

– U Gornjoj Trnavi kod Topole veliko zlato za isti liker nam je dao i doktor Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo – priča osvajač zlatnih priznanja, čiji je liker od maline vilamet, koji prave od 2018. godine, na  Balkanskom takmičenju u Sofiji pobedio sve pristigle likere.

– Naravno i ovaj liker je osvojio veliko zlato (Grand gold) sa osvojenoih 97 bodova od ukupno 100. Liker od pomorandže sa medom je na istom takmičenju osvojio zlatnu medalju, dok je liker od aronije sa vinom bio pobednički u Sloveniji – i nije da se Draganić hvali, ali gde god da se pojavio njegovi likeri su osvojili zlata.

– Na manifestaciji „Putevi rakije“ koje je održano u Novom Sadu, poslali smo šest svojih likera i osvojili šest zlatnih medalja. Na Međunarodnom festivalu u Sremskoj Mitrovici, destilerija Draganić je sa poslata tri likera i osvojila tri pehara, dok smo u Hrvatskoj bili jedina Srpska destilerija koja je dobila dve zlatne medalje u kategoriji likeri – ipak, njihov najtrofejniji liker je liker od prepeličjih jaja, poznat kao liker zdravlja.

– To je liker ultrapremium kvaliteta i predstavlja vrhunac ukusa i zanatskog umeća. Zahvaljujući tom likeru, dobili smo poziv od organizatora Roberta Lukića da učestvujemo na Svetskom takmičenju GWSC (Global wine & spirit competition) takmičenje vina i jakih alkoholnih pića. GWSC nagrada je simbol da je proizvod među najboljima na svetu. Održaće se u Zagrebu krajem aprila 2025. godine. Osim likera od prepeličjih jaja, destilerija Draganić će poslati još dva likera. Liker od maline i liker od pomorandže sa medom. U isto vreme, ocenu kvaliteta svojih likera ćemo potražiti i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde će osim likera, ocenu za kvalitet dobiti prepeličja jaja sa naše farme kao i dizajn proizvoda – planovi postoje, a postoje i neke izmene koje će biti ostvarene  u limitiranoj seriji.

– Za ove manifestacije pripremamo limitiranu seriju (Limited Editions) likera od prepeličjih jaja, umesto organskog kravljeg mleka koristićemo organsko magareće mleko. Ubacićemo šafran kao najskuplji začin na svetu, ali ćemo koristiti i destilate koji su stari preko 20 godina, umesto dosadašnjih destilata koji su bili starosti oko pet godina. Tako da će sastav biti isti ali kvalitet mnogo bolji. Limitirana serija ovog likera nosi ime „Kleopatra“ – kaže Draganić uz napomenu da ovo nije samo piće za svakoga, već i eliksir zdravlja.

– Ovo nije samo piće već i eliksir zdravlja. Ne zanima me koliko će mene proizvod da košta ili da li ću imati kupce za ovakvo piće, već da pokažem svetu da jedan Srbin može da napravi najbolji i najskuplji liker, da spoji do sada nespojivo. Ovo pravim za najzahtevnije kupce kojima je kvalitet na prvom mestu – izrčit je Nikola Draganić.

– Pozvao sam prijatelja Stevana Zukića iz Bačkog Jarka da sa nama pošalje i svoju vrhunsku šljivovicu na ocenjivanje koja je stara 20 godina i koju je pekao od naših starih autohtonih sorti šljiva – crvena ranka, čačanska rodna i papračanka. Želimo svetu da pokažemo da Srbi imaju vrhunski kvalitet i rakija i likera, i da ni jedan viski ili konjak ne može da parira našim pićima – rekao je Draganić za Dobro jutro.

Priredila: Zorica Dragojević

Foto: Nikola Draganić