Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Осми супер љути изазов у Ћуприји

Осми супер љути изазов у Ћуприји

295
Foto: AdobeStock

У Ћуприји је у суботу одржан Супер љути изазов у једењу љутих папричица. Ово је осми пут да породица Антић из овог града, која се годинама бави узгојем најљућих папричица организује такмичење од кога теку и сузе и зној. Најхрабрији су издржали до 300 000 сковила.

Како је саопштио организатор, Живојин Антић, на овогодишњем такмичењу прво место освојио је Душан Ђорић из Ниша, који је издржао највише љутих сковила. Друго место освојио је Андреј Хирјоватиј из Шапца, а треће Јован Антић из Ћуприје. У љутом изазову ове године учествовали су још  Александар Стојиљковић  и Винко Велинов, обојица из Ниша, и Александар Лолица Јовановић из Банатског Брестовца.

Такмичари су имали пред собом 12 врста љутих папричица, поређаних по љутини, али су издржали до седме. Почели су са папричицом од  5 000 сковила, затим су јели шарку, црепачу, догбу, црвени  и чоколадни хабанеро, а на крају ове опасно љуте понуде  на столу била је каролина рипер од преко 2 милиона сковила. Али, она је остала нетакнута.

– Ове године такмичари су издржали до хабанеро чоколад који има око 300.000 сковила. До сада је на Супер љутим изазовима у различитим градовима учествовало преко 100 такмичара. Само је један такмичар до сада дошао до циља,  и успео на крају да поједе и најљућу каролину рипер. Било је то 2020. године у Параћину. Остали нису ни стигли до ње – каже Живојин Антић из Ћуприје пасионари одгајивач љутих папричица.

Такмичари се већ осам година пријављују на сопствену одговорност, јер љуте паприке знају да оставе такмичаре без гласа и даха, а и добре су за презнојавање. Да би бар мало ублажили љутину, која је за наше поднебље изнад просека, између папричица различите љутине, које су градацијски поређане, морају да пију млеко, које донекле „гаси“ сковиле.

Антић од 2013. године производи љуте паприке. Тренутно има преко 300 различитих сорти, које су стигле са Филипина, Тајланда, Тринидада и Тобага, Колумбије, Мексика, Америке и све у Поморављу рађају изнад просека.

Јединица за мерење љутине паприка је сковил. Наше, домаће паприке су љутине до максималних  40 хиљада сковила, као што је везенка. Каролина рипер је чак 60 пута љућа од наше најљуће паприке. Зато Антић када меље ове папричице и кува љуте сосеве, обавезно носи и гас маску.

Текст и фото: Биљана Ненковић