Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ORGANSKO SIRĆE OD STARIH SORTI JABUKA: Topi masti, čuva srce

ORGANSKO SIRĆE OD STARIH SORTI JABUKA: Topi masti, čuva srce

Како би спојили здравље и природу, упустили су се у органску производњу старих сорти јабука у чистој, еколошкој средини Сврљишких планина. Од ових јабука производесирће, направивши тако и – добар посао.

13836

Jabukovo sirće „dr Andra“ proizvodi se na tradicionalan način. U velikim sudovima,ispunjenim spiralama bukovog drveta na koje bakterije sirćetnog vrenja vole da se nastane, dobija se prirodno jabukovo sirće.

Jedna jabuka na dan i odlazak lekaru nije potreban – rečenica je koju često čujemo i koja nas podseća da neverovatne blagodeti koje ovo rajsko voće pruža čoveku. U svim narodima za jabuku se vezuju najrazličitije priče, verovanja, mitovi i običaji. Nastanak ljudske vrste biblijski se vezuje za nju. Za razliku od žena, muškarci imaju „jabučicu“ u grlu, nastalu od jabuke koju je Eva dala Adamu, a koja mu je zastala u grlu kada je video Boga. Ne istražujući istinu o nastanku jabuke, znamo zasigurno da je ona majka jabukovog sirćeta koje nastaje kroz prirodni proces fermentacije ploda, pa transformacijom u alkohol idaljom fermentacijom alkohola u sirće. A, ovo sirće pravi je dar prirode za zdravlje ljudi.Prirodno jabukovo sirće kao lek koristio je i otac medicine Hipokrat.

I tako se u Vinariji „Status“ u Svrljigu , osim lepih vina, od jabuka autohtonih sorti po organskim principima proizvodi i „Jabukovo sirće Dr Andra“. Naša domaćica, Jelena Đošić, objasnila je zbog čega „Status“ koristi organske jabuke u proizvodnji sirćeta.

Budimki, kožari i topazu ne treba hemijska zaštita

  • Kako bismo spojili zdravlje i prirodu, upustili smo se u organsku proizvodnju jabuka u čistoj, ekološkoj sredini Svrljiških planina i kotlini uz reku Svrljiški Timok, na teroaru Lipnice nadomak Svrljiga. U voćnjaku su stare sorte jabuka, a zbog proizvodnje jabukovog sirćeta iz godine u godinu povećavamo proizvodne površine. Na našoj plantaži dominiraju sorte budimka, kožara i topaz. Ove sorte s razlogom se svrstavaju među otporne jer zaista odolevaju bolestima. Kao organski plod moguće ih je negovati bez upotrebe štetnih hemijskih zaštitnih sredstava – kaže Jelena Đošić i dodaje da s otpornim sortama jabuka nije teško raditi organsku proizvodnju.

Organska proizvodnjaje komplikovanija, pre svega zbog veće potrebe za radnom snagom, ali zbog kvaliteta krajnjih proizvoda ipak više vredi. Na plantažama jabuka „Status“ ostvaruje manje prinose, ali ta razlika u odnosu na konvencionalnu proizvodnju i nije tako velika. Suština je u dobroj pripremi zemljišta i negovanju stabala.

Čarobna moć bez tajni

Jabukovo sirće pripada supstancama s velikom moći resorpcije. Tajna njegovih „čarobnih sposobnosti“ jeu njegovoj trenutnoj asimilaciji u organizam i krvotok. Pritom, bogato je nutritivnim i zaštitnim sastojcima, bez kojih bi telo bilo nemoćno i skoro nezaštićeno pred najezdom mnogih neprijatelja – ovako o blagodetima jabukovog sirćeta na ljudsko zdravlje govori nutricionista Predrag Nenadić. Prirodno jabukovo sirće „dr Andra“ sadrži 90 različitih sastojaka.

Savremeni svet danas mnogo veruje u lekovite moći jabikovog sirćeta i primenjuje ga pri lečenju velikog broja oboljenja, među kojima su vodeće kardiovaskularne bolesti. Pomaže pri regulisanju visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i triglicerida, stabilizaciji šećerne bolesti, ateroskleroze, stresa, lečenja gojaznosti, dobar je kod mršavljenja, služi za bolju cirkulaciju krvi, protiv nastajanja tromba, a ukoliko postoji tromb, pomaže njegovoj bezbednoj razgradnji i odstranjivanju iz krvnih sudova. Jabukovo sirće razgrađuje kamen u bubrezima i žuči, leči proširene vene, migrenu, razne infekcije i razne oblike upala i trovanja hranom. Pomaže varenju i čisti jetru, jača imunitet, leči akne, ekceme, svrab na koži, opekotine, perut i skoro da nema organa na koji ne deluje blagotvorno.

Kako nam je rekla Jelena, od zdravih i starih sorti jabuka, jabukovo sirće „dr Andra“ proizvodi se na tradicionalan način. U frings generatorima, tj. velikim sudovima, kapaciteta 15 do 20 tona, ispunjenim spiralama bukovog drveta na koje bakterije sirćetnog vrenja vole da se nastane, dobija se prirodno jabukovo sirće. Ovde ga proizvode i kao suplement i kao organsko sirće sa biljnim ekstraktima. Tako se izdvajaju „jabukovo sirće dr Andra“ za salate, „holestop“ i „vitaline“.

  • Jabukovo sirće „dr Andra holestop“ napravljeno je sa dodatkom artičoke i, kako mu ime kaže, smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Sadrži mnogobrojne mineralne materije, ali najzastupljeniji je kalijum koji utiče na sprečavanje kardiovaskularnih problema. Primenjuje se kod ateroskleroze. Kontinuiranom upotrebom značajno smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. Ekstrat artičoke snižava povišeni nivo masti u krvi. Pomaže kod poremećaja varenja, nadutosti, oboljenja jetre, zastoja žuči i deluje kao blag diuretik. „Vitaline“ je organsko jabukovo sirće kojem dodajemo krušine, koprive, morač i šipurak. Ono pomaže u smanjenju telesne težine i topljenju masnih naslaga u organizmu, razređuje telesnu tečnost u međućelijskom prostoru, a zatim je izlučuje iz organizma. Lekovite biljke u ovom sirćetu ponašaju se kao laksativi i diuretici, te pomažu kod izbacivanja toksina iz organizma – objašnjava Jelena Đošić.

Važno je znati da se „holestop“ upotrebljava tako što se dve supene kašike ovog sirćeta razblaže sa dva decilitra vode i po želji zaslade medom. „Vitaline“ se koristi osam nedelja svakodnevno tako što se u dva decilitra mlake vode dodaju dve supene kašike sirćeta i med po želji. Jabukovo sirće „dr Andra“ za salate sadrži peršun, celer, bosiljak i majoran. Ova kombinacija ima snažno dejstvo prirodnog detoskikanta, te poboljšava rad digestivnog trakta i prijatnog je kiselkastog ukusa.

Kako smo saznali od naše sagovornice, proizvodnja i prodaja organskog jabukovog sirćeta iz godine u godinu se povećava, potvrđujući tako tezu da ljudi sve više vode računa o zdravlju. Može se naći u gotovo svim trgovinskim sistemima i prodavnicama zdrave hrane u Srbiji, a sve više ga koriste i Crgnogorci, Makedonci, Francuzi, Kanađani i Australijanci.

J.B.

Dobro jutro broj 571 – Novembar 2019.