Još jedno slatko iznenađenje dolazi iz porodice Šinka iz Knjaževca. Ovoga puta u pitanju je šargarepa i jednostavno i ukusno slatko od šargarepe, koje je bilo pravo iznenađenje. Šinke su pokazale da se za slatko ne koristi samo voće, već i cvetovi biljaka, pa i povrće, čime su osvojili izbirljivo tržište, naviklo na neke ustaljene ukuse.
Piše: Zorica Dragojević
A postali su poznati po specifičnim proizvodima, kao što su slatko od ljubičica, jorgovana, cveta bagrema, majskih ruža. Kako su došli do šargarepe priča Nemanja Šinka, najmlađi član porodice:
– Počelo je 2021, ubrzo nakon našeg nastajanja kao Šinkine teglice. Slatko od šargarepe je plod težnja naše porodice da svojim sladokuscima ponudi novi proizvod. Na ideju je došla Vinetina majka Dragica, koja se setila da je nekada u mladosti jela slatko od šargarepe i da to može biti dobra osnova za naš novi proizvod. Ideja je prihvaćena i krenuli smo sa realizacijom.
Oslonac na sopstveno iskustvo i na prirodu
Iako joj slatko od šargarepe nije bilo sasvim nepoznato, porodica nije imala recept, već ga je pravila oslanjajući se na sopstveno iskustvo i znanje.
– Baka Dragica se samo sećala da je slatko bilo od rendanih šargarepa, što smo mi u startu promenili, pa ga pravimo od kolutića šargarepe. Takođe pamti dodatak rozetle, što smo izbacili, jer želimo da bude što prirodnije – kaže naš sagovornik.
To – prirodnije znači da je od domaćih sorti šargarepe, neprskane, potpuno zdravog uzgoja, nastavlja:
– Ne postoji neka specijalna vrsta šargarepe za ovo slatko. Mi, recimo, u dvorištu imamo neke stare sorte kao što su “danvers” i “valeri”. Ono što je za šargarepu najbitnije je da bude potpuno prirodna i domaća. To podrazumeva da se ničim ne prska, ne đubri, niti se bacaju bilo kakva hemijska sredstva.
A kako bi dobili zdravu šargarepu Šinke je sade na otvorenom, ne u plasteniku.
– Šargarepu ne treba da sadite u plasteniku, već pod otvorenim nebom, pa kako joj bude i biće zrela kad joj je za to vreme. Takva šargarepa jeste ključ i suština ovog slatka – ističe Nemanja Šinka. – Bez takve šargarepe slatko neće i ne može da bude dobro. Mi šargarepu posadimo u dvorištu i, kada bude zrela, pravimo slatko.
Jednostavno,zdravo i ukusno
Jednostavno, ali zdravo i ukusno – a od kakvih je šargarepa takav specijalitet, otkriva Nemanja za Dobro jutro:
– Za slatko se biraju šargarepe srednje veličine. Prvo ih operemo i očistimo, a zatim se seckaju na kolutiće. Smatramo da je tako najbolje, mada ko želi može da proba i s rendanom, ili kockicama. Šargarepu zajedno s vodom i malom količinom šećera kuvamo, a kada bude gotovo, stavljamo u teglice.
Ako uračunamo i ljubav, to je sve što je potrebno. Za razliku od ovog gazdinstva, neki u svoje slatko od šargarepe stavljaju i limun ili pomorandžu.
– Stavljaju i karanfilić ili cimet, ali mi to ne radimo – dodaje Nemanja. – Prvo želimo da sve bude što prirodnije i po starim receptima, a limuna i narandže u našim selima definitivno nije bilo. Drugo, limunom ublažuju slatkoću šargarepe, ali to je zato što šargarepa nije prirodna. Prirodna šargarepa nema toliku slatkoću, plus stavljamo malo šećera, tako da nema ni potrebe da dodajemo limun. Mi želimo da naše slatko od šargarepe ima ukus šargarepe i novotarije ne koristimo.
Slatkog od šargarepe uvek ima, cele godine je dostupno, dok se šumski plodovi brzo rasprodaju i manje ih proizvedu.
Zova i dud u novim teglicama?
– Imamo ga preko cele godine – navodi Nemanja – tako da ovo slatko obično ljudi poručuju uz još nešto. Skoro je bila popularna kombinacija slatko od ljubičica i slatko od šargarepe. Pošto nam se šumski plodovi brzo rasprodaju, jer se kupuju i u većim količinama, a i mi manje proizvedemo, šargarepe skoro da uvek imamo na stanju.
Ima sladokusaca koji naručuju više teglica samo slatkog od šargarepe. Taj ukus je za sve iznenađujući, zbog čega je slatko vrlo traženo.
– Slatko možete koristiti za kolače i kiflice, a možete i samo njega izneti pred goste da se posluže. Biće oduševljeni – zaključuje Nemanja Šinka i obećava da će se porodica truditi da svake godine lansira neki novi proizvod i nove vrste slatka i voćnih namaza. Ove godine novi proizvodi mogli bi da budu slatko od zove i od duda.