Насловна ВЕСТИ Organska proizvodnja u voćnjaku – tržište postoji

Organska proizvodnja u voćnjaku – tržište postoji

374

Organska proizvodnja u voćnjaku – Proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane je trend koji osvaja sve veći segment tržišta. Mladi potrošači više pažnje poklanjaju zdravlju svoje porodice, sve više je proizvođača koji žele da zadovolje tu vrstu tražnje na tržištu Srbije, sledeći korak je pojavljivanje na tržištu Evrope. U Evropi je 14 miliona hektara u sistemu organske proizvodnje. Više od 370.000 farmi učestvuje u tom sistemu. Ukupno 33 milijardi evra je godišnji promet trgovine organskih proizvoda. U Danskoj je 10% od ukupnog prometa poljoproizvoda iz organske proizvodnje i postavljen je cilj da 2020. godine organska proizvodnja bude jedini vid poljoprivredne proizvodnje. Prvi deo plana je da 60% ishrane u školama i bolnicama bude iz organske proizvodnje.

Organsko voće iz sopstvene proizvodnje je nešto najlepše što možete da poklonite svojoj porodici. Ipak, ako plodove planirate i da prodajete kao organske, potrebno je da zemljište na kojem uzgajate prođe kroz period konverzije od obično tri godine, pre nego što se dobijeni proizvodi mogu prodati kao organski. Pre podizanja voćnjaka treba pogledati istoriju zemljišta, korove i prisustvo nematoda, uraditi analizu na teške metale i proveriti drenažu zemljišta.

Organska proizvodnja u voćnjaku

Pre same sadnje važno je popraviti plodnost zemljišta i suzbiti korove (posebno višegodišnje). Najčešće se primenjuje zelenišno đubrenje. Savet je da se u mladim voćnjacima i vinogradima gaje druge kulture. Pored poboljšanja biodiverziteta ovako se obezbeđuje i prihod dok ne prođe konverzioni period ili dok voćnjak ne stupi na rod.

Dobro je i podići vetrozaštitni pojas pre sadnje, jer on štiti mlade sadnice, povećava biodiverzitet, omogućava stanište za insekte, privlači predatore i pčele, a smanjuje nivo prašine. Najbolje je da pojas bude od pet redova niskih i srednje visokih žbunova.

Nabavite sertifikovano seme i biljni materijal ili makar hemijski netretiran materijal. Voćne vrste koje se gaje moraju da budu prilagođene zemljištu i klimatskim uslovima.

PSS Prokuplje Tonić Dejan voćarstvo – vinogradarstvo

Izvor: Agro Info Net