Piše: Svetlana Mujanović
Praziluk je otporan na niske, ali i na visoke temperature i uspešno se gaji tokom cele godine. Najviše se proizvodi preko rasada, pa i uspeh zavisi od njegovog kvaliteta. Ovo povrće traži plodno zemljište, đubrenje stajnjakom (oko 40kg na 10 kvadratnih metara), i NPK đubrivom (500g na 10 kvadratnih metara), s tim da se polovina unese pred sadnju, a preostali deo posle rasađivanja, u fazi šest-sedam listova.
Setva za rasad obavlja se do marta u tople leje, u mlake u martu ili aprilu, a u otvorene leje od maja do jula. Seje se u redove na rastojanju od pet centimetara, a za kvadratni metar potrebno je obezbediti oko tri grama semena. Rasad se neguje uobičajeno, kao i svo ostalo povrće.
Rasađuje se, u zavisnosti od vremena setve, od početka maja do kraja druge dekade tog meseca, ili tokom juna i jula, odnosno septembra, a kvalitetan rasad treba da ima tri-četiri prava lista, čvrsto stablo debljine olovke. Neki povrtari praktikuju da mu pre rasađivanja skrate koren i listove. Sadi se na međuredno rastojanje 25 do 50cm i 10 do 15cm u redu. Najlakše se sadi kada se prvo izvuku brazde dubine 15cm i biljčice u njih polažu do zelenih listova, a posle se postepeno, s rastom lažnog stabla zagrće, što omogućava da se dobije kvaliteno belo stablo.
Praziluk se takođe, može gajiti i direktnom setvom semena, što ranije u proleće. Dubina setve je oko 2cm, a potrebno je oko 8 grama semena na 10 kvadratnih metara. U fazi jedan do dva lista proređuje se na konačno rastojanje.
U zavisnosti od vremena setve, rasađivanja i nege, ovo povrće može da se vadi od kraja juna do novembra, i od novembra do aprila. Zimi se vrlo dobro i lako čuva u trapu.