Poljoprivrednici vranjskog kraja su pred Božić, svojim mušterijama spremili najbolju ponudu voća i povrća. To se moglo videti na pijačnim tezgama već prvog radnog dana u novoj godini, kada su Vranjanci krenuli u nabavku.
Kupci su na pijačnim tezgama mogli da se snabdeju svim onim voćem i povrćem koji su im potrebni za spremanje božićne trpeze. Mnogi su se sa pijace kući vratili sa po nekoliko glavica kupusa za pravljenje salate i pite zeljanice, a koga su kupovali po ceni od 30 dinara za kilogram.
U njihovim cegerima našli su se i šargarepa, krompir i cvekla čija cena iznosi samo sto dinara za kilogram, koliko staje i pečenka, ali i crni luk, dok veza praziluka košta 150 dinara. Pazarili su i suvu papriku. Ovoga puta su se neki odlučili da je kupe na komad, pa su tako za deset paprika izdvajali 200 dinara. Najviše novca im je, međutim, trebalo za kilogram belog luka koji staje od 500 do 600 dinara, pasulja čija cena iznosi od 400 do 500 dinara i kukuruza kokičara u zrnu koji košta 400 dinara. Spanać su mogli da kupe po ceni od 200 do 300 dinara.
„Spanać se odlično prodaje. Prve količine sam prodavao po ceni od 300 dinara, a otkako sam na pijaci dobio konkurenciju morao sam da snizim cenu kako bih prodao ono što sam proizveo”, ističe Dane Đorđević jedan od najvećih proozvođača ovog povrća u vranjskom kraju.
Uz ovo povrće mnogi su se snabdeli i ukiseljnim papričicama, mlekom i jabukovim sirćetom upakovanim u flašama od po dva litra i to po ceni od 250 dinara, koliko je stajalo i kukuruzno brašno u pakovanju od jednog kilograma. Nisu zaboravili da kupe ni orahe koji se, u zavisnosti od kvaliteta, prodaju po ceni od 300 do 500 dinara za kilogram. Ove godine su na pijaci imali i odličnu ponudu koštana koje su mogli da pazare po ceni od 500 do 600, jabuke od 80 do 100, a mandarine i pomorandže od 150 do 200 dinara za kilogram. Ono najbitnije što se nalazi u kući, a to je badnjak, mogao se naći po ceni od 150 dinara do 400 dinara.
Gordana Nastić