Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Novosadske paštete na francuski način

Novosadske paštete na francuski način

627

Marko Vasiljević je imao sjajnu ideju, od biranih namirnica napraviti izvrsne paštete. Kako bi mogao da je sprovodi u delo, kao radni deo ekipe priključila mu se majka Milena. Sada ovaj novosadski dvojac već ima tri odlična proizvoda, neobičnih, ali fenomenalnih ukusa, napravljenih od najboljih namirnica i začina, lepo upakovanih, namenjenih pravim gurmanima. Onima koji znaju da uživaju u malim zalogajima i velikim zadovoljstvima.

Piše: Zorica Dragojević

– Ideja je potekla od mog sina Marka i on je pronašao recepte po kojima pravim paštete – kaže Milena. – Posao smo podelili tako da se on bavi marketingom i prodajom, a ja proizvodnjom. Proizvodnju smo počeli pre otprilike godinu i po dana, onako probno i u kućnoj varijanti, a sad nam se završava oprema proizvodnog pogona koji će biti u Petrovaradinu. Tada ćemo početi da radimo punom parom i paštete ćemo nuditi vinarijama, delikatesnim radnjama koji se bave ovakvim proizvodima.

Pileći parfe za uživanje

Dok ona priča, Marko se bori sa gužvom oko štanda i pokušava da ispuni svaku želju posetiocima Noćnog marketa. Naoko teške, ali finog ukusa, gde pod nepcima osetite i mekoću belog vina i putera i oštrinu dimljene slanine, ove paštete su zaista pravi delikates.

– Za sada imamo tri vrste pašteta. Prvo je pileći parfe i tako ga zovemo zato što se, ne samo sitni, već se i pasira kroz cediljku, da bude, onako, vazdušast. U parfe ide pileća džigerica, jabuke, belo vino, slatka pavlaka i puter. Na kraju se dodaju začini, i to je najblaža varijanta, koja jako fino ide uz belo vino, čašu šampanjca. Može da bude i predjelo na kanapeima – objašnjava naša sagovornica.

I, dok već zamišljate scenu sa šampanjcem u ruci i gomilom kanapea pred sobom, Milena napominje da to nije pašteta kao industrijske da možete da se najedete, to je pašteta za gurmane, da u njoj guštate lagano i u malim zalogajima. Za uživanje.

Svinjska plećka s pilećom džigericom

Druga je za one koji vole malo jače ukuse. Kada je jedete, na samom početku osetite oštar ukus svinjske plećke, zatim nežniji pileće džigerice i na kraju fini ukus pravog, domaćeg putera. Tek kad uzimate i drugi zalogaj osetićete konjak, a koji je u pitanju, ostala je tajna. Ne mora baš sve da se zna.

– Druga pašteta, zovemo je francuska, mešavina je svinjske plećke, pileće džigerice, belog vina, konjaka i putera. To je moj lični favorit, jer u nju ide poseban francuski začin koji je mešavina karanfilića, cimeta, muskatnog oraha i još jednog sastojka koji će ostati tajna.

Dok su prve dve više za degustiranje i uživanje u malom, treća je ona domaćinska, vojvođnska, paorska.

Paorska je najjača

– Treća i najjača, posvećena našem podneblju, pogotovo Vojvodini, jeste paorska pašteta. Ona je od svinjske džigerice, dimljene slanine, pečuraka i konjaka – kaže Milena.

Paorska je, po Mileninom mišljenju, najbliža našem ukusu. Sve njihove paštete su pasterizovane i mogu da stoje mesec dana, bez aditiva, emulgatora, dodatnih aroma, samo sa prirodnim začinima.

– Svu robu za izradu pašteta nabavljamo lokalno, od naših proizvođača na pijaci, provereno da nisu nakupci i prekupci iz supermarketa. Zbog toga je i kvalitet osiguran i ljudi ih sve više kupuju. Prava je reklama od usta do usta. Malo je neobično i svi su skeptični, a kad probaju vrate se po još – ističe Milena, zadovoljna što iz male porodične manufakture prelaze u ozbiljnu proizvodnju.

Da uživate i kad postite

Milena i Marko su, osim ove tri paštete, za sve one koji poste osmislili i riet, seckano meso skuše.

– Skuša se marinira, u sastojcima: ruzmarin, limun, vino, beli luk, peršun. Onda se ispeče, očisti sve to, sitno iscepka i zaliva maslinovim uljem.