ПРЕКАЛЕМЉИВАЊЕ ВОЋАКА
Сваком воћару, самоуком али вичном калемару, десило се да му се не допада нека сорта воћака, да ону која је била атракција пре само десетак година сада нико и не тражи, а воћка добро рађа, здрава је и грехота је да се извади. Ако се замени младом, тренутно траженом и перспективном, она ће почети да рађа тек за коју годину, а време лети. Од давнина се зна да су вични калемари познати и радо виђени, како у свом селу тако и у околним, па ето прилике да се испуне жеље и других воћара аматера и погрешно одабрана сорта замени неком допадљивијом и роднијом.
Данашњу воћарску производњу карактеришу брзе промене и погрешан избор сорти приликом подизања засада, што може довести до малих приноса и бербе плодова који нису задовољавајућег квалитета. Ако се то деси, воћка се не мора извадити. Само је ваља прекалемити.
Оптимално време – август и март
Циљ прекалемљивања је замена једне сорте другом ради повећања родности, или побољшања сортног квалитета. Осим тога, прекалемљивање се ради и у случајевима када се у засад жели унети сорта која је бољи опрашивач. Може и када се жели раноцветна сорта заменити касноцветном. Тако се у најкраћем времену и с најмање трошкова реши питање замене сорте при чему стабло остаје на сталном месту. Прекалемљене сорте могу за кратко време формирати нову круну и брзо ступити на род.
Треба знати да се овај посао не ради истовремено код свих воћних врста. Најчешће се прекалемљују јабуке и крушке мада се примењује и код других воћних врста, а оптимално време за промену сортимента су август и март.
Стабла се прекалемљују обично док су воћке младе, мада није реткост да се то ради и на стаблима старим двадесетак година. Ипак, бољи ефекти се постижу када су воћке млађе, јер се калем брже „прими“ и пре пророди.
У овом послу мора се водити рачуна да се подлоге и калем гранчице сорти које се прекалемљују подударају у погледу бујности, времену цветања и завршетка вегетације. По правилу, не прекалемљују се кржљава, повређена и оштећена стабала.
Најбоље калемљење на исечак
Воћке, одабране за прекалемљивање треба током зиме припремити. Посебно када се калеми у марту. На старијим стаблима све гране ваља скратити током зимског периода и прекалемити обично крајем фебруара или почетком марта, ако се то ради у пролеће. Код млађих воћака гране се прекраћују приликом прекалемљивања.
Прекалемљивање се може урадити директно на пресек. Грана се освежи у моменту прекалемљивања, а то је најчешће у фази почетка вегетације, непосредно пред цветање. Бирају се гране дебљине 3 до 5 цм, и обавезно се оставе две-три гранчице које су ниже по положају у односу на место калемљења, јер оне треба да обезбеде храну до пријема окаца и да штите дебло од ожеготина и сунца.
Јабучасте воћне врсте и шљиве могу се прекалемљивати у два рока – у другој половини марта и у августу, на спавајући пупољак. Калемљење се обавља на исечак, под кору или у процеп. Када се калемљење заврши, ваљало би да се пресеци грана и калем гранчица премажу калем воском. У пракси најбољи резултати се постижу када се калеми на исечак, јер се најбрже ствара калус. Уколико се калем “не прими“ у марту, ту је август да се понови на спавајући пупољак.
Земљиште у засаду после прекалемљивања треба одржавати, редовно уклањати корове, орезивати, штитити и прихрањивати. Ако се прекалемљује у августу, до краја вегетације није остало пуно времена, али воћке се не смеју препустити ћудима природе.
Пише: Светлана Мујановић