Krupajsko vrelo u poslednjih par godina postalo je atrakcija koju će retko ko zaobići, a većinom će ga obići. Kako i ne bi, kada je to raj na zemlji. Bukvalno. Jedina mana, mada je možda tako i bolje zbog prirode, zbog očuvanja tih lepota, je što postoji samo jedan restoran a smeštajnog kapaciteta nije bilo. U krugu od tri kilometra oko Vrela ne može se graditi iako je ono na privatnom posedu. Ipak, neki mladi, dovitljivi ljudi, Marija Andrejić i Bane Jovanović, setili su se kako da posetiocima ponude nešto u čemu će uživati, a što je lako uklonjivo. Kontejnerski smeštaj. I ako ste, kao i ja, pomislili „jao kontejner“, e pa prevarili ste se. Ti kontejneri uopšte nisu naivno pravljeni, bukvalno će biti luksuzni apartmani sa pogledom na prirodu i reku. I ovako u izradi izgledaju veoma lepo, a za prvo vreme moći će da prime šest posetilaca.
– Ovde na tri kilometra uokolo nije dozvoljena čvrsta gradnja. Zato suprug i ja postavljamo smeštaj kontejnerskog tipa, jer je pokretna stvar i može da se premesti ako treba. To su apartmani za šest osoba, a planiramo još dva kreveta na sprat, znači za osmoro. Pored apartmana imamo i kafić, a za sledeću godinu se nadamo i restoranu – priča Marija koja učestvuje u svim radovima, pomažući suprugu Banetu Jovanoviću da se smeštaj što pre dovede u funkciju. Dok pričamo, oko nas majstori rade, zuje mašine, preskaču cevke, a reka Krupaja sve to nadjačava.
– Nadamo se da će sve biti u funkciji za mesec dana, čekamo struju i još neke sitnice. Kafić kreće sa radom za par dana i vrlo je atraktivan, jer sedite na terasi, pijete kafu a ispod vas žubori reka – i osećaj, bar kad sam se popela na tu terasu da proverim, je zaista neverovatan. Ono što je zanimljivo je da će neke šank stolove postaviti i u reci.
– U planu nam je da par stolova za stajanje postavimo u reku, pa ko bude dovoljno hrabar, može leti da ima fantastičan ugođaj, pije piće u reci – ono što, baš i nije fantastično, je što je to vikend ljubav. Mladi više vole grad i rekto ko se odlučuje da ostane ovde. Dođu za vikend ili na odmor.
– Ovaj kraj je jako lep, ali je ostao samo onaj ko ovo voli, kao moj suprug na primer. Mladi kao mladi više idu u grad, dođu ovde na vikend ili odmor. Nisu zainteresovani za rad, pogotovo što je ovo sezonski posao, ali je posećenost ovog mesta ogromna.
– Zimi kafić neće moći da radi jer je otvoren, ali će prenoćišta raditi dok god putevi budu prohodni. Uz prenoćište u ponudi će biti i doručak, ručak, sve ono što se u ovom kraju jede. Nećemo mnogo širiti jelovnik, već ono osnovno, ali zdravo i ukusno – zaključila je Marija vraćajući se poslovima.
Tekst i foto: Zorica Dragojević