Ovih dana najveća gastroatrakcija na društvenim mrežama su čokolade sa čvarcima. Iza ove slatko – slane poslastice stoji “Ceca Sremica”, firma koja postoji već osamnaest godina.
Novi proizvod je izazvao veliko oduševljenje, a od Cece Sremice saznajemo da je na ideju za “Čoko čvarak” došla sasvim slučajno.

– Gledala sam neke američke sajtove i videla kako se kombinuje nešto što za naše podneblje nije toliko autentično. Tada mi je “kvrcnula” ideja da spojim čokoladu i čvarke i da tu poslasticu nazovem sremačka čokolada – započinje priču za “Dobro jutro” Svetlana Nikolin i dodaje:
– Za ovu čokoladu se koriste svinjski čvarci koji su ručno sečeni i topljeni na mleku. Hrskavi su i isceđeni na presi. To su polusuvi čvarci koje proizvodimo. Inače koristimo samo crnu čokoladu i ne dodajemo ništa za ukus, zato što se mešaju tri vrste crne čokolade – mlečna, kakao i u prahu.

Čvarci koji se koriste su klasični sremački, odnosno što sitniji i suvi. Na pitanje da li se mogu koristiti duvan čvarci ili oni od mangulice, Svetlana kaže da sa tim vrstama nije probala da pravi čokoladu ali i da zna da su od mangulice čvarci mnogo masniji.
Za 100 grama čokolade ide oko 70 grama čvaraka, ali i to zavisi od toga da li su čvarci sitniji ili krupniji. Ova poslastica, kada se konzumira, bude malo hrskava i kada zagrizete parče čokolade u prvom momentu ne možete da definišete da li je slatko ili slano.
Ceca kroz smeh kaže da ne može da otkrije recept ove čokolade sa čvarcima, ali ističe da se čokolada topi na 50 do 70 stepeni Celzijusa, a tek kada se rastopi i kada padne temperatura na 30 stepena Celzijusa, dodaju se čvarci.

– Tek onda počinje da se meša smeša dok se sve ne sjedini i stvrdne. Tada se ona razliva u kalupe. Naravo ima još dosta “sitnica” koje treba obraditi, ali recept javno ne smem da otkrivam.
Čokalada sa čvarcima nije jedini Svetlanin proizvod. Ona ručno radi kolače po starim recepltima, nasleđenim od majke i bake, kako to u Vojvodini obično i biva.
– Naš najprodavaniji kolač nam je “Jadro oblanda” koja se nekada zvala “Žuto crno oblanda”. Ne idemo puno ka modernim slatkišima, već se zadržavamo na starim receptima koji su cenjeni, a zaboravljeni i, po meni, vrlo ukusni. Sve sam to naučila od mojih predaka. U poslastičarstvu se dosta toga promenilo u poslednjih desetak godina. Svi su se modernizovali i okrenuli prema Zapadu. Mi i dalje koristimo i brašno, i šećer, i jaja, i vanilu, a sada poslastičari prave sve na bazi praha. Nigde nema svinjske masti i domaćeg džema u kolačima. Ja i dalje kore pečem od jaja i ne koristim nikave smese da bih ih razvila. Imamo i domaćih salčića i to vrlo ukusnih. Mi ih u Sremu pravimo od jedne vrste testa, dok Srbijanci prave od lisnatog testa – naglašava Svetlana Nikolin.
Tekst: Dijana Maksimović
Foto: Ceca Sremica