Oktobar i novebmar u Srbiji mirišu na zimnicu, na pečene paprike, kiseli kupus, turšiju. I uvek nešto staro a novo. Ovoga puta barene paprike u senfu. Onom običnom sa uljem pomešanim. Recept jednostavan a zimnica ukusna.
- Paprike se operu, iseku na sitne trake, obare u sirćetu. Sirće voda, so i malo šećera, sve je kao i kad se bare paprike za ostalu zimnicu. Onda se ocede na cediljku dobro da se ocede. U drugoj posudi se pomeša senf sa uljem. Dobro oceđenu papriku pomešati sa tim, staviti u tegle – rekla je smejući se, jer u njenoj porodici nema čekanja i sve se odmah proba, za Dobro jutro Valjevka Dabetić Spomenka.
Tekst: Z.D.
Recept za paprike u senfu:
Potrebno:
- 3 kg crvenih paprika
Smeša za kuvanje:
- 300 ml vode,
- 300 ml alkoholnog sirćeta,
- 300 ml ulja,
- 2 kašike šećera,
- 1 kašika soli
Sos od senfa i ulja:
- 700 g senfa,
- 400 ml ulja,
Izmiksati senf u koji postepeno sipate 400 ml ulja. Zatim dodati probarene, isečene i isceđene paprike, dobro promešati. Sipati u sterilisane tegl e i dobro zatvoriti.