Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Nežno, sočno i ukusno zrno

Nežno, sočno i ukusno zrno

ПРОИЗВОДЊА КУКУРУЗА ШЕЋЕРЦА

965
Foto: Adobe Stock

Izazov je da se kukuruz šećerac posadi u maloj bašti zato što je potrebno da biljke budu dosta odmaknute, a voli plodna, humusna i dosta vlažna zemljišta.

Proizvodnja kukuruza šećerca donosi dobru zaradu, a nije složenija od gajenja običnog kukuruza. Pogoduje mu – malo kiše, malo sunca, i to treba da pruži priroda. Naravno da ima dosta posla, čak više nego u proizvodnji merkantilnog kukuruza, ali je i zarada adekvatna uloženom radu.

Priprema zemljišta za kukuruz šećerac ista je kao i za kukuruz za zrno. Zemljište koje smo jesenas pripremili uz odgovarajuće količine stajnjaka, obezbeđuje dobru zalihu vlage i strukturu za setvu. Mora se imati u vidu da je to intenzivna proizvodnja, da je sklop biljaka veći i zbog toga na osnovu analaza zemljišta treba prilagoditi mineralnu ishranu.

Bere se ručno

Klipovi kukuruza šećerca za tržište obično se beru ručno zajedno s ljuštikom, ili se istovremeno čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa. Da se postigne što veći prinos, bere se više puta. Kukuruz šećerac najbolje je brati ujutru, dok je još niža temperatura, i odmah ga otpremiti u zaklon, nakon čega ga treba odvoziti na tržište. U slučaju da se bere predveče, obrani kukuruz s ljuskom može se nakvasiti vodom, kako bi se što duže sačuvala vlaga, nakon čega se ocedi i vozi na tržište.

Savršena hrana za tople dane

Kukuruz je savršena namirnica za tople dane, a kada dođe zima, verujemo da i tada uživate u kukuruzu kao prilogu, pa makar kupovali zamrznut šećerac. Naravno, najukusniji je svež. Najbolje ga je pripremati istog dana kada je kupljen, ili ubran.

Pliće oranje i laka priprema

Ukoliko ga sejemo u ovim letnjim danima, biće dovoljno uraditi pliće oranje (do 20cm), uz dobru pripremu setvenog sloja.

Seje se u više navrata s razmakom u setvi od desetak do 15 dana, kako bismo imali kontinuiranu berbu od sredine jula do kraja oktobra. Seje se na 3 do 5cm dubine, uz razmak redova od 60 do 9 cm, i razmak u redu 20 do 30cm. U zavisnosti od razmaka setve, krupnoće i klijavosti semena, potrebno je 10 do 20kg semena po hektaru. Dobre proizvodne rezultate na manjim parcelama dala je setva na 50x50cm sa po dva zrna u kućicu, i postiže se do 100.000 biljaka po hektaru.

Izazov je da se kukuruz šećerac posadi u maloj bašti zato što je potrebno da biljke budu dosta odmaknute. Pre setve potrebno je pođubriti zemlju organskim đubrivom. Možete ga saditi iz semena ili iz rasada. Šećerac se sadi u redove. Razmak između redova je 70cm, a između biljaka u redu 25cm. Ako ste uzeli seme, sadite ga na dubinu od 5cm.

Kukuruz šećerac voli plodna, humusna i dosta vlažna zemljišta. Period vegetacije traje oko 90 dana. Potrebno ga je navodnjavati na svakih 15-ak dana i potrebna je prihrana. Ako vam se razvijaju tanke biljke, znači da im nedostaje azot. Ako listovi dobiju ljubičastu boju, nedostaje fosfor, a ako su listovi po rubovima crveni – nedostaje kalijum, koji je najviše potreban u vreme razvoja klipa.

Prija a ne goji

Kukuruz šećerac u poluzrelom stanju daje nežno, sočno i vrlo ukusno zrno, koje se upotrebljava za pripremu mnogih jela, od supa do salata. Neke vrste mogu se jesti i sirove, dok druge treba prethodno kuvati. Osim skroba, šećerac sadrži i belančevine, zbog čega je vrlo zdrav.

Iako je siromašan lipidima, veoma je bogat vlaknima i B vitaminima, koji su malo prisutni u modernoj rafinisanoj ishrani ljudi, a organizmu su potrebni zbog fiziološke i neurološke ravnoteže, kao i zbog zdrave kože.

Zabluda je da kukuruz goji jer ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, povećava se kad kukuruz omekša, tako da kuvanje ne može da mu šteti. Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dve fitohemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna, tri grama po klipu.

Kako skuvati kukuruz

Kuvanje je klasičan i najlakši način da se pripremi kukuruz. Sipajte u posudu dovoljno vode tako da pokrije klipove. Najpre skinite lišće i očistite klip od svile. Sipajte vodu u šerpu, posolite i stavite mlad kukuruz. Kada voda počne da vri, kuvajte još desetak minuta, pa prospite vodu. Kukuruz prelijte hladnom vodom i sačekajte dva minuta pre serviranja.

Pečenje kukuruza na žaru

Pečenje na žaru daje kukuruzu jedinstven ukus. Povucite lišće, ali ostavite ga pri dnu klipa. Uklonite svilu, pa klipove stavite u posoljenu vodu. Neka stoje tako oko 10 minuta. Izvadite klipove iz vode i otresite višak tečnosti. Pecite ga oko 15 minuta na srednjoj temperaturi na roštilju, okrećući povremeno. Neka se kukuruz ohladi dovoljno da ga možete uzeti u  ruku, a zatim skinite lišće.

Dobro jutro broj 579 – Jul 2020.