Насловна РАЗНО (NE)moć malih proizvođača mleka

(NE)moć malih proizvođača mleka

25

Farmeri u Holandiji raspolažu sa obradivim zamljištem, kao naši poljoprivrednici u Vojvodini, a u agrarnom izvozu stiču oko 93 milijarde dolara, što je čak 15 puta više nego čitava Srbija. U agrarnom izvozu nalaze se na drugom mestu u svetu, odmah iza SAD. Svoje prednosti ne zasnivaju na kvalitetnom zemljištu kao što je kod nas, već na dobroj organizovanosti i stabilnosti proizvodnje, prerade i prometa.

Muža krava je robotizovana

Prema tvrdnjama holandskih eksperata, sve je počelo pre oko 100 godina. Tada su mali farmeri zaključili da im je neophodno udruživanje, jer samostalnim nastupom na tržištu ne mogu mnogo učiniti. Osnovali su savoje asocijacije -kooperative, koje sada okupljaju više desetine hiljada malih proizvođača, na čijem čeli su iskusni menadžeri. Potom su izgradili zajedničke hladnjače, silose i druge oblike skladištenja u koje unose svoje proizvode, uz savesnu procenu količina, kvaliteta i cena. Svaki farmer ima mogućnost da odluči o momentu prodaje svog dela proizvoda po aktuelnim tržipnim cenama, uz odbitak troškova lagerovanja.

  Uzimanje uzoraka na farmi

Ključna odluka proizvođača mleka je nastala nakon saradnje sa naukom. Od nje su zatražili da im odredi recepturu za proizvodnju sira vrhunskog kvaliteta, koji može cenovno da konkuriše na vrlo zahtevnom i izbirljivom svetskom tržištu. Od tog momenta tačno se znalo kakvog kvaliteta mora biti mleko, od kojih rasa krava, kakvu vrstu hrane one moraju da koriste i sa kakvog zemljišta, uz što manju upotrebu hemijskog đubriva i sredstva za zaštitu biljaka. Da bi se to ostvarilo uspostavili su svoju savetodavnu službu, koja bar dva puta nedeljno obilazi farme, dajući savete stočarima i kontrolišući svaki detalj u proizvodnji mleka. Uspostavljena je vrlo stroga disciplina farmera, koji moraju da se pridržavaju propisanih pravila ponašanja. Iskakanje iz odgovarajuće procedure podrazumeva drastične kazne, čak isključenje iz kooperative.

Presudan faktor u organizovanosti kooperativa čini zajednička laboratorija „Qlip“, za ispitivanje kvaliteta mleka. Mlekare dva puta nedeljno šalju svoje cisterne koje, pod šifrom, preuzimaju mleko sa farmi iz laktofriza. U epruvete se uzimaju uzorci mleka za celu farmu. A i od svake krave radi uvida u njihovo zdravstveno stanje, mogućnosti proizvodnje i kvaliteta mleka koje daju. Čitav proces ispitivanja mleko u laboratoriji je pod šifrom, robotizovan i kompjuterizovan, što omogućuje tačan uvid u kvalitet i količine ispitanog mleka. O rezultatima analize laboratorija istovremeno obaveštava centralu kooperative, a mlekare o tome koliko kojem farmeru treba da plati isporučeno mleko. Na taj način stočari imaju dugoročnu stabilnost proizvodnje i primerenu zaradu.

Tekst: B. Krstin