I U SVETU POVRĆA POSTOJE ŠTEDLJIVE BILJKE
Kovrdžavi kelj je jedno od najzdravijih povrća s malo kalorija, a najviše hranljivih materija na planeti. Postoje crveni i zeleni varijeteti. Kelj lisnati kovrdžavi ne formira glavicu kao druge vrste kelja. Listovi su mu dvostruki, zeleni ili crveni i kovrdžavi, po tome je dobio i ime. U ishrani se koriste nadzemni delovi, osim stabljike koja je veoma tvrda i gorka. Listovi se mogu sakupljati i posle mraza, tada su blažeg ukusa i nemaju gorčinu. U ishrani se preporučuje i deci.
Vegetacija mu je 80-90 dana. Proizvodi se direktnom setvom, seje se u februaru za letnju berbu, za za zimsku u aprilu – maju, a rasađuje 6-8 nedelja kasnije, u jamiće sve do dubine kotiledona. Ukoliko se žele kasne „zimske biljke“ seje se kasnije (15 jun-20 jul). Ovo povrće je izuzetno otporno na zimsku hladnoću, a izuzetno se lako gaji. Traži dobro dreniranu zemlju, zalivanje je obavezna mera, pogotovo kada su biljke mlade jer tada imaju veću potrebu za vodom. Preporuka je da se u berbi skidaju listovi, a da stabljika s vršnom rozetom ostane u polju jer će nastaviti da formira nove listove sve do poznih, jačih mrazeva.
Koje vrste povrća osim kovrdžavog kelja štede pare i čuvaju zdravlje, pročitajte u nastavku.