Zreli plodovi kupine veoma su osetljivi i ne mogu se čuvati dugo u svežem stanju. Njihov kvalitet počinje da opada ubrzo posle berbe. Prvi znak koji ukazuje na promene je gubitak čvrstine, potom otpuštanje soka i razvoj plesni. Na kraju takvi plodovi trule.
Kupina ima nežne i sočne plodove
U povoljnim uslovima plodovi rastu sve do samog momenta berbe, zbog čega ona ne sme biti prerana, ali ni prekasna. Zreli plodovi su tamni, slatki i čvrsti, dok oni koji se oberu pre pune zrelosti su kiseli i slabo obojeni.
Kupina ima veoma nežne plodove, zbog čega ih treba pažnjivo brati da se ne oštete. Posle svake berbe zasad mora da ostane čist. Ostavljeni suvi, truli ili na drugi način oštećeni plodovi mogu biti žarišta za pojavu bolesti i šetočina.
Kada je u pitanju kvalitet, važnu ulogu može da ima temperatura vazduha. Ovoj vrsti ne odgovaraju visoke temperature, naročito za vreme sazrevanja plodova i ako duže traju.
Uobičajeno je da se kupina bere u vreme kada se plodovi lako mogu skinuti s peteljke.
S. Malinović
Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.