Više krajeva u Srbiji poznato je po uzgajanju paprike, ali malo je povrtara koji proizvode ljute, čili paprike. Ipak, iako retko, mogu se pronaći u našoj zemlji. Na severu Vojvodine u Senti Juhas Kornel proizvodi baš takve male, čili paprike, a u svojoj bašti ima i najljućih sorti na svetu. U svet paprika ušao je pre sedam godina, jer sam voli izuzetno ljutu hranu. Da ne bi, kao do tad, morao preko granice po najljuće sosove, odlučio je da sam zasadi papriku i od nje napravi sos.
Piše: Andrijana Glišić
Između 10 i 35 stepeni
– Uzgaja se po strukovima, ja ih imam oko 500. Imam deset do 15 različitih vrsta od kojih pravim šest vrsta sosova – ispričao nam je Juhas. – Tu su halapenjo, habanero, seven pot, jolokia, moruga skorpion, karolina riper. Imam po bojama – žutu, crvenu i smeđu varijantu, jer i same sosove pravim u tim bojama, zahvaljujući boji same paprike, bez ikakvih veštačkih dodataka.
Podneblje u Srbiji, kaže, odgovara proizvodnji ovih paprika. Samo ne smeju da budu na temperaturi ispod deset stepeni.
– To je zato što se hiberniraju, pa im treba i mesec dana da opet dođu sebi, da se probude i da se razvijaju. I previsoke temperature iznad 35 stepeni im ne prijaju, odbacuju cvetove, neće da se zametnu – objašnjava naš sagovornik.