Naša čarda u Sremskim Karlovcima, od pre nekoliko godina, dočekuje goste na mestu Kluba pecaroša, na samoj obali Dunava. Tu se nekada kupao i sunčao pesnik Branko Radičević, a s kraja prošlog i početkom ovog veka, špricere pio i drugi veliki srpski pesnik sahranjen u Sremskim Karlovcima – Duško Trifunović.
Ova čarda s dvadesetak stolica u sali, pet velikih stolova na gornjoj terasi i dvadesetak stolova koji su pružaju sve do marine na velikoj reci, u hladovini velikih platana, pruža izvanredan ambijent za ljubitelje Dunava i ribljih specijaliteta. Iako poslužuju jela i od svinjskog i pilećeg mesa, domaćini privlače goste jelima od ribe. Vlasnik Dragan je višestruki šampion raznih dunavskih takmičenja u kuvanju riblje čorbe: one prave, kuvane na dunavski način, u kojoj gost oseti sve ukuse ribe, Dunava i pratećih začina. Kuva se i riblji paprikaš bez kostiju, od dunavskog soma, šarana i kečige. Njegova supruga Betika prži u kuhinji ribu: šarana, kečigu, smuđa, soma… Priprema i dimljenog šarana.
Doživljaj Sremskih Karlovaca kao nekadašnjeg centra srpske duhovnosti i kulture, može da počne a i da se završi na ovoj čardi. Ukoliko se krene od Dunava, onda doživljaj ove varošice postane ispunjen ambijentalnim ukusima, ali i željom da se upoznaju kulturne i istorijske vrednosti. Ako posetilac krene obrnutim putem, dolazak na Dunav i Našu čardu, budi želju za dobrim zalogajem, pa čak i avanturom. U saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, domaćini čarde organizuju obilazak Karlovačkog dunavca i ostalih lepota na obližnjem dunavskom ostrvu i obali na bačkoj strani.
Barem jednom godišnje bi vredelo odvojiti vreme za obilazak Sremskih Karlovaca, njegovih lepota, istorijskih i kulturnih znamenitosti, vinskih podruma i – obavezno za uživanje u ribljim specijalitetima!

PRŽENI ŠARAN
Danas je riba dostupnija znatno većem broju stanovnika nego nekada, pa je i zastupljenija na trpezi. Ona je ravnoteža teškim jelima od crvenog mesa i ne jede se samo u vreme verskog posta, već u svakoj prilici. Šaran je najpopularnija riba u vojvođanskim prostorima. Uglavnom se kuva u paprikašu i ribljoj čorbi, ali se često prži i tako iznosi na trpezu. Služi se sa krompir-salatom, ali može da se jede i uz salatu od mladog crnog luka, rotkvice ili paradajz salatu. Meso od šarana nije visoko kalorična hrana, sadrži i nezasićene masne kiseline, pa bi bar jednom nedeljno, po savetima lekara, moglo da se nađe na trpezi. Ako ne kod kuće, ono makar i na nekoj čardi.
Sastojci
(za četiri osobe)
- 1 kg „potkovica“ od šarana
- 100 g kukuruznog brašna – palente,
ili belog pšeničnog brašna,
- 1 supena kašika crvene aleve paprike
- so, po ukusu
- 300 g svinjske masti
Priprema
Šaran se očisti od krljušti, iseče u „potkovice“ i usoli. Zatim se one uvaljaju u brašno i stavljaju na dobro zagrejanu mast u tiganju. Prže se na umerenoj vatri, sve dok s obe strane ne dobiju zlatkastu boju. Komadi ribe vade se iz masti na tacnu s papirnom salvetom koja upija višak masnoće. Uz ribu se poslužuje krompir salata. Ona se priprema tako što se krompir u ljusci obari u slanoj vodi. Očisti se, iseče na kolutove i doda se sečen na tanke kriške crni ili crveni luk. Osoli se, uspe ulje i sirće, pospe malo sitnog bibera i sve dobro izmeša.
PREPORUKA PIĆA Uz prženog šarana najčešće se pije vino talijanski rizling ili šardone!
Dobro jutro broj 558 – Oktobar 2018.