ОД АЗИЈСКЕ ВОЋНЕ МУШИЦЕ СТРЕПЕ И НАШИ ВОЋАРИ
Од азијских воћних мушица (Drosophila suzukii) стрепе и воћари, и виноградари. Потичу из Јапана, а у Европи су откривене 2010. године. Понеке мушице насељавају презрело воће, док женке могу да полажу јаја у тек заруделе или зреле плодове, тако да њихова ларва може бити присутна и у воћу које се износи на тржиште. Обично бирају тамно обојене плодове танке покожице, док дебела (јача) покожица светлијег плода може да их одбије.
На већу удаљеност ове мушице се шире транспортом плодова, а с воћке на воћку и из засада у засад прелеће, јер је добар летач. Међу малобројним штеточинама је које се не преносе садним материјалом, јер је ово првенствено штеточина плодова, са којима „путује“ светом.
Посебан надзор и рано откривање
У нашој земљи ова мушица је на карантинској листи штетних организама. Због тога се спроводи посебан надзор да би се рано открила, контролисала, и што је могуће више смањиле прилично велике економске штете на воћу, а то су углавном слатке вишње, брескве, шљиве, боровнице, јагоде, малине, купине, смокве, јабуке, крушке, винова лоза. У нашој земљи су откривене и у плодовима зове, дивље купине, џанарике и других дивљих врста које расту по увратинама и око воћњака.
Одрасле мушице су веома ситне, свега нешто дуже од три милиметра. Полови се међусобно разликују по изгледу – мужјаци имају тамне пеге на предњим крилима, а женке карактеристичну тестерасту легалицу. Јаја су бела, ретко дужа од пола милиметра, ларве су беличасте, а лутке црвенкастосмеђе. У свом животном циклусу једна женка положи око 600 јаја. У исти плод јаја може одложити неколико различитих женки, тако да се у само једном, по некад храни 60 до 70 ларви.
У нашој земљи у идеалним условима, мушица може имати 12 до 16 генерација, а животни циклус траје седам-осам дана. Презимљују одрасли на заштићеним местима. Женке постају активне неколико дана пре мужјака, излећу из скровишта када су температуре изнад 10 Целзијусових степени, оптималне за њен развој су температуре од 20 до 30 степени, а на вишим од 30 мужјаци постају стерилни.
У повољним условима женка може бити активна читаве вегетације, непрекидно тражи плодове који сазревају, а позната је као штеточина здравих и неоштећених плодова који имају танку покожицу. Изузетно назубљеном легалицом је зареже, испод ње положи јаје, а ларве настављају развој у плодовима у којима проводе цео живот и ту су практично недоступне хемијским препаратима.
Клопке уместо хемије
Ова штеточина може причинити велике штете на воћу непосредно пре, али и после бербе јер се из јаја скривена испод покожице, транспортује у друге крајеве, а током пута наставља да прави штету и често из, на изглед здравих плодова, испиле ларве које почињу да уништавају плодове крећући се у дубину. Они постају мекани и губе тржишну вредност, врло брзо пропадају, а на њих се накнадно населе и различити секундарни паразити (гљиве и бактерије), који узрокују трулеж, тако да су штете стопроцентне. У нашим условима дрозофилу треба пратити од априла до краја октобра, иако се лет може регистровати и раније. Воћњаци у којима дрозофила може направити велику штету и у које ваља постављати клопке су засади јагоде, трешње, малине, купине, боровнице, винове лозе, брескве, нектарине, кајсије.
Пошто најчешће напада зреле плодове заштита хемијским препаратима није дозвољена. Најефикасније су клопке које се постављају око и у воћњацима у које се улију атрактанти који мирисом привуку мушицу и униште је. Клопке се праве у кући или директно у воћњаку од пластичних флаша у које се улије атрактант.
Пре изловљавања, а то су јесен и пролеће, ваља уклонити све биљне делове, посебно остатке плодова у којима дрозофила може презимети, и спалити их, никако не односити у компостарник. Исто тако се поступа и с плодовима у вегетацији у којима су откривене, или се само сумња да има ларви дрозофиле. Треба уништити и коров, а с ивица парцела уклонити биљне врсте које могу бити домаћини овој штеточини, попут дивље купине, зове, џанарике и других дивљих врста воћака.
Инсектицид од вина и сирћета
Атрактант који се улива у флашу – клопку припрема се од по једног и по дл црног вина и јабуковог сирћета и неколико капи детерџента за судове. То је мера за сваку флашу. Пре него што се улије атрактант, на флаши се око средине избуши више отвора пречника око четири милиметра кроз које ће мушица ући, али неће изаћи. У горњем делу се исече неколико већих отвора који се заштите газом, а кроз које се шири мирис атрактанта. По ивицама воћњака мамци се постављају на размаку од два-три, а у унутрашњости на пет метара. Атрактант траје најдуже недељу дана и флаше се морају празнити и пунити новом мешавином.
Пише: Светлана Мујановић