BROKOLI U ZIMSKIM DELIKATESIMA
Brokoli, i pored toga što ima puno benefita za naše zdravlje, većini nije omiljeno povrće. Retko je na trpezi, jer se ukućani mršte kada ga vide na stolu. A tek kada se proizvede u bašti, ili se naiđe u marketu na neku akciju, pa se za kratko vreme u kući „stvori“ velika zaliha, nastane muka za domaćice. Šta učiniti sa svim tim hranljivim ružama?
Zamrzavanje je najčešći metod konzerviranja brokolija i omogućava da se jednostavnim odmrzavanjem duže vreme koristi po potrebi. U tom slučaju domaćica ne bi trebalo da zaboravi da se, pre odlaganja u zamrzivač, mora na kratko prokuvati u kipućoj vodi, odnosno blanširati. Taj proces čuva boju, ukus, sadržaj vitamina i na sreću nije jedini način konzerviranja.
Birajte rernu ili sušaru
Brokoli sadrži veliku količinu vode, ali se može sušiti u rerni, mikrotalasnoj ili dehidratoru. Najbrže se suši u mikrotalasnoj, mada su zdraviji načini sušenje u rerni ili sušarama. Usled gubitka vode, sušeni brokoli će se skupiti i promeniti boju, odnosno postaće svetlo zelen ili žut.
Gde god da se suši, priprema cvetova je ista. Oni se operu, blanširaju, ocede i, ako se suše u rerni, poređaju u pleh obložen papirom za pečenje. Stabljike se seku na dužinu nešto veću od dva cm i cvetovi poređaju tako da svaki ima dovoljno prostora. Zagrejte rernu na 60 stepeni i stavite brokoli da se osuši, ali obavezno uključite ventilaciju ili ostavite vrata malo otvorena da biste ubrzali sušenje. Za sušenje brokolija biće vam potrebno najmanje sat vremena.
Sušenje cvetova brokolija u dehidratoru je najzdraviji način sušenja. Ne samo da ćete zadržati svu nutritivnu vrednost, već ćete izvući i sav višak vode koji se ne može postići nijednim drugim uređajem. Opran i očišćen brokoli stavite na rešetke dehidratora, odaberite temperaturu od 40 do 50 stepeni i sušite 6 do 8 sati. Povremeno proveravajte da li je brokoli suv, kada je gotov izvadite ga i ostavite da se ohladi, pa čuvajte u papirnim kesama.
Preliv za testeninu, piletinu, bruskete
Osim za pranje i čišćenje cvetnih ruža od insekata, so se može koristiti i za pripremu brokolija za zimnicu. Ruže se iseku iz glavice, dobro očiste, operu, poređaju u tegle i preliju slanom vodom koja se pravi tako što se u dva litra vode stavi oko 25 g soli. Koriste se tegle koje mogu hermetički da se zatvore i čuvaju na tamnom i hladnom mestu. Ovako pripremljen brokoli može da se čuva do dve nedelje, ali ga proveravajte svakodnevno da se ne razvije buđ.
Brokoli se na kraće vreme može čuvati ako se prvo isprži. Prže se očišćene, prepolovljene cvetne ružice na malo maslinovog ulja u tiganju, i kada je gotov čuva se u frižideru oko nedelju dana. Tokom prženja mora se začiniti da bi bio ukusan za pripremu nekih drugih jela. Prži se dok stabljike ne omekšaju i cvetovi ne uvenu. Za ovaj posao potrebno je u proseku 10 do 20 minuta. Prženi brokoli može se ohladiti i čuvati u frižideru u hermetički zatvorenim plastičnim posudama.
Napravite pesto od brokolija umesto klasičnog pesto sosa. Fantastičnog je ukusa, pikantan preliv za testeninu i prilog pohovanoj piletini, ali i odličan preliv za salatu. Potrebno je 300 g brokolija, 20 g bosiljka, jedan čen belog luka, 40 g oraha ili pinjola, dve kašike limunovog soka, 80 ml maslinovog ulja, 20 g parmezana. Brokoli se kratko blanšira, pa ubaci u hladnu vodu da se ohladi. Kada se izvadi iz vode mora se dobro ocediti, zatim se sa ostalim sastojcima ubaci u blender i napravi kašasta smesa koja se ulije u teglice, hermetički zatvori i čuva u frižideru.
Piše: Svetlana Mujanović