Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Најезда штеточина на паприку

Најезда штеточина на паприку

2011

Суво и топло време какво преовладава током јула месеца погодује развоју и повећању бројности штеточина паприке. Током јула визуелним прегледима биљака и отресањем цветова на белу површину, региструје се присуство ваши (Aphididae) и трипса (Thysanoptera), који могу да нанесу значајне штете, сисањем биљних сокова као и преношењем веома деструктивних вируса (вирус мозаика краставца који преносе ваши и вирус бронзавости парадајза који преносе трипси). Визуелним прегледима биљака региструју се и положена јаја памукове/кукурузне совице (Helicoverpa armigera), гама совице (Autographa gamma) и кукурузног пламенца (Ostrinia nubilalis). Ове штеточине у нашим условима имају више генерација. Ларве поменутих штеточина наносе значајне штете, па се у циљу спречавања убушивања ларви у плодове, препоручује преглед усева и уколико се региструје присуство положених јаја на 10 % и више биљака спроведе заштитни третман применом неког од инсектицида:

  • Scatto (deltametrin) у количини 0,3-0,7 l/ha + Exalt (spinetoram) у количини 2-2,4 l/ha
  • Dicarzol 50 SP (formetanat – hidrohlorid) у количини 1 kg/ha
  • Verimark (cijantraniliprol) у количини 375 ml/ha
  • Exalt (spinetoram) у количини 2-2,4 l/ha
  • Laufer (spinosad) у количини 0,75-1,25 l/ha
  • Laser super (spinosad) у количини 0,12-0,2 l/ha
  • Coragen 20 SC/INECOR 20 SC (hlorantraniliprol) у количини 0,14-0,2 l/ha (каренца 3 дана)
  • Zakon (hlorantraniliprol) у коли- чини 200 ml/ha (каренца 1 дан)
  • Affirm 095 SG, Proselen xtra, Triton (emamektin benzoat) у количини 1,5 kg/ ha (каренца 3 дана).

Пред вама је свих 20 џепних књига из серијала „Мој воћњак“, „Мој повртњак“, „Мој виноград“ и „Моје цвеће“. Књиге у формату 16×12цм у пуном колору на 64 стране, лаке за коришћење и увек при руци.

Мој воћњак ће вас упознати како да кренете и почнете да формирате свој засад, припремите земљиште, одаберете воћну врсту.

Ту су и Јабука, Вишња, Трешња, Крушка, Боровница, Јагода, Малина, Леска, Шљива, Кајсија, Ружа, Парадајз, Паприка, Кромпир, Краставац, Грашак, Пасуљ, Лукови и Виноград.