Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Najezda štetočina na papriku

Najezda štetočina na papriku

1964

Suvo i toplo vreme kakvo preovladava tokom jula meseca pogoduje razvoju i povećanju brojnosti štetočina paprike. Tokom jula vizuelnim pregledima biljaka i otresanjem cvetova na belu površinu, registruje se prisustvo vaši (Aphididae) i tripsa (Thysanoptera), koji mogu da nanesu značajne štete, sisanjem biljnih sokova kao i prenošenjem veoma destruktivnih virusa (virus mozaika krastavca koji prenose vaši i virus bronzavosti paradajza koji prenose tripsi). Vizuelnim pregledima biljaka registruju se i položena jaja pamukove/kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera), gama sovice (Autographa gamma) i kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). Ove štetočine u našim uslovima imaju više generacija. Larve pomenutih štetočina nanose značajne štete, pa se u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo položenih jaja na 10 % i više biljaka sprovede zaštitni tretman primenom nekog od insekticida:

  • Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha + Exalt (spinetoram) u količini 2-2,4 l/ha
  • Dicarzol 50 SP (formetanat – hidrohlorid) u količini 1 kg/ha
  • Verimark (cijantraniliprol) u količini 375 ml/ha
  • Exalt (spinetoram) u količini 2-2,4 l/ha
  • Laufer (spinosad) u količini 0,75-1,25 l/ha
  • Laser super (spinosad) u količini 0,12-0,2 l/ha
  • Coragen 20 SC/INECOR 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 3 dana)
  • Zakon (hlorantraniliprol) u koli- čini 200 ml/ha (karenca 1 dan)
  • Affirm 095 SG, Proselen xtra, Triton (emamektin benzoat) u količini 1,5 kg/ ha (karenca 3 dana).

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.