Vinograd
Ako zemljište ranije nije duboko obrađeno, to bi valjalo da se uradi u februaru, a pre obrade se obično unese đubrivo.
Po tradiciji i običajima, sredinom februara počinje rezidba loze.
Podrumari još uvek imaju posla oko vina. Ona koja su još mutna valja pregledati da bi se ustanovilo šta nije u redu i greške ispraviti.
Pretaču se i reska vina, ali pre početka ovog posla treba proveriti nivo sumpora u njima.
Voćnjak
Vreme je da se đubri, orezuje i obavi prvo prolećno prskanje i uništavanje korova. U ovom periodu se preporučuje primena kompleksnih đubriva, i to onih s manje azota, a više fosfora i kalijuma (0:20:30, 8:16:24). Đubrivo se nanosi ispod čitave krošnje, a najbolje ga je baciti pred sneg i kišu da bi se lakše otopilo i postalo pristupačno voćkama. Iako ne postoji univerzalno pravilo, preporučuje se 200–300g đubriva po stablu.
Februar je rezervisan i za rezidbu ne samo jabučastih, već i koštičavih voćnih vrsta. Optimalno je vreme i za podmlađivanje i prekalemljivanje oštećenih i starijih stabala.
Zelenilo
Ako zemlja nije zamrznuta i nema snega, mogu se saditi i presađivati četinari i zimzeleni grmovi.
Sobne biljke se zalivaju tek kad se zemlja prosuši. One ne vole premeštanje i promaju.
Orhideje se orošavaju jednom dnevno, a zalivaju jednom nedeljno.
Lekovito i začinsko bilje
Sakupljaju se imela – poluparazitska biljka, zubača, pirevina, podbel.
Vreme je za branje borovih iglica, sakupljanje soka i kore breze.
Pčelinjak
Pčele su sve aktivnije i pčelinjak valja obilaziti barem jednom nedeljno, izmeriti temperaturu i vlažnost.
U februaru matica polaže dnevno jajašca, a broj zavisi od temperature, količine hrane i intenziteta cvetanja vesnika proleća.
Treba češće čistiti podnjače košnica.
Gljive
Sakupljaju se lekovite gljive, a između ostalih judino uvo, bukovača, zimska panjevčica, plava bukovača.
Potražite i ganodermu lucidum i aplanatum, bukov trud i kresivu gubu.
Ako vremenske prilike dozvole, odnosno kad sneg počne da se topi, pojaviće se babino uvo, prelepih rumenih šeširića.
Povrtnjak
Početkom februara pripremaju se leje i tuneli, seju paprika, paradajz, krastavac, kupus, keleraba i zelene salate.
Paradajz i paprika, posejani u januaru, pikiraju se.
Lepih februarskih dana, kada zemlja nije smrznuta, na otvorenom se pripremaju bašte za ranu setvu. Sade se crni i beli luk, seju spanać, salata, rotkvica, grašak, šargarepa, peršun i paštrnak.