У Доњем граду Калемегдана одржан је Street food фестивал “Градски“. Љубитељи укусне хране и доброг пића су уживали и у несвакадашњем сушију за који је био задужен Аферди Шабанај испред ““Sushi Factory””.
– Ми смо на овој манифестацији “доброг залогаја” једини представници јапанске кухиње. Направили смо миксеве да би свако могао да проба и нешто што је традиционално и нешто је модерније. Акценат смо ставили на хавајску Поке Боwл, односно хавајску традиционалну храну. Основа је пиринач као и за суши, зачињен са мало поврћа, авокада, краставаца и младе соје. Када све то буде спремњено одозго се ставља лосос или туна по избору онога који конзумира ову храну. Комплетан оброк је у једној чинији и може да се поједе “с ногу”. Овај оброк је препун протеина и веома је здрав и укусан. Једна порција од осам комада различитих ролница које се састоје од пиринча, нори, крабе, лососа, туне, авокада, манга, краставаца кошта 850 динара. Једна порција има осам различитих залогаја у којима сваки наш корисник може уживати – прича власник и главни кувар Шабанај.
На питање колико је наш народ упознат са јапанском кухињом и колико такву храну конзумира, он каже:
– Доста ресторана са јапанском кухињом је отворено у Београду и у Новом Саду. Ми смо пре три године отворили ресторан у Сарајевској улици, а маја ове године и у Земуну. Фокусирали смо се на суши, а експанзија овакве врсте хране је почела последњих неколико година. Када сам пре петнаест година радио у кухињи једног познатог ресторана, био сам у прилици да кришом гледам како јапански кувар покушава да пренесе своје знање нашим куварима. Пошто потичем из породице врсних кувара и ја сам желео да научим да припремам јапанску храну. То ми је било интересантно, а признајем и врло укусно. На први поглед сам се заљубио у ову кухињу.
Шабанај открива да људи који долазе по први пут у њихов ресторан имају разна питања о овој храни.
– Највише се плаше да ли ће имати проблема ако буду конзумирали живу рибу. Таква врста хране још није довољно позната нашим људима. Има и оних који имају одбојност да је прогутају, али на први залогај, људи заволе суши. Иначе, рибу набављамо од главног дистрибутера Метроа за Србију, а основне намирнице које су нам потребне за израду самог сушија, имамо од дистрибутера са којим дуго сарађујемо и он директно робу доноси из Јапана – истиче кувар.
Шабанај каже да су његови ресторани на Гуглу најбоље оцењени и да му то пуно значи.
– Код мене долазе и Јапанци. Ко једном проба код мене суши, обавезно се врати по још порција. Добили смо комплименте баш од Јапанаца да смо аутентични и да је наш суши заиста идентичан оном из земље из које деликатес потиче.
Текст и фото: Дијана Максимовић