Piše: Jelena Lukić
Bio farma Milošević iz Grabovca kod Svilajnca već devet godina bavi se organskom proizvodnjom povrća. Prvo je gazdinstvo u Pomoravskom okrutu sa sertifikatom za ovu vrstu proizvodnje. Nosilac gazdinstva Zorica Milošević (54), energična i sposobna žena rešila je da nakon 22 godine provedene u fabrici opeke, napusti posao i počne sopstveni biznis. Odluka je pala na organsku proizvodnju, jer su tada organski proizvodi postajali sve popularniji. Osim profita, motiv je bio i proizvodnja zdrave hrane za porodicu. Kako bi se dodatno obrazovala, Zorici nije bilo teško da pored posla i porodičnih obaveza završi Fakultet ekološke poljoprivrede.
Na četiri hektara zemlje, od čega je oko 700 kvadrata pod plastenicima, gaji oko 60 vrsta povrća tokom cele godine. Najviše ima krompira koji je posađen na jednom hektaru, luka na 40 ari, graška na 20 ari. Od ostalog povrća tu su tikvice, boranija, pasulj, paradajz, paprika, krastavac, cvekla, kupus, brokoli, spanać, rotkvice, vlašac, korijander…
Bere se, okopava, priprema rasad
– Sada, tokom juna, beremo tikvice, cveklu, grašak i šargarepu, vadimo krompir. U plasteniku je berba paradajza, krastavca i paprike. Okopavamo i pripremamo zemljište za letnju sezonu, a proizvodimo i rasad za jesenju sadnju kupusa – kaže Zorica Milošević.