Ružica Terzić iz Mokrina pravi najbolji rolovani sir, bar tako kaže Zadružni savez Srbije, koji joj je dodelio titulu „Etno brend godine“.
– Ove godine dobili smo nagradu za mokrinski rolovani sir. Sir je porodični recept već generacijama, pravila ga je moja svekrva, pre toga njena svekrva, pa sad i ja – kaže Ružica zadovoljna činjenicom da se recept održao i dobio priznanja za kvalitet.
– Pravimo ga, isključivo, od kravljeg mleka iz naše proizvodnje. U ponudi imamo običan sir bez dodataka, zatim sa ljutom paprikom, susamom, praškom šunkom i sa belim lukom. Svi sirevi su punomasni – a i ukusni, jer čusmo od jednog Italijana da mu se sviđa više i od mocarele, što je za svaku pohvalu.
– Sir još nismo brendirali i prodajemo ga od kuće, idemo na razne manifestacije, sajmove, što je sasvim dovoljno za proizvodnju koju imamo od desetak kilograma dnevno – rekla je Dušica iz Mokrina, navodeći da za kilogram njenog sira treba desetk litara punomasnog mleka.
– Potrebno je deset litara mleka i vremena kako kad. Za samo kuvanje sira potrebno je nekih sat ipo vremena, posle čega se razvija u jednu veliku kocku preko stola. Bude tanak kao list za pitu, seče se na četiri dela i uvija u rolnu. Može da se koristi u jelima, za picu, pite ili da se dalje prodimi malo – objašnjava proizvođačica koja ima u planu da u narednom periodu napravi i sir sa sušenim višnjama, za koji se nadamo da će biti dobrog ukusa kao i ovaj koji je osvojio nagradu.