TRADICIJA DA SE NE ZABORAVI
Kako godine prolaze sve češće se sećam svoje majke i oživljavam slike kako svakog leta mesi testo, razvija ga tanko u pravilan krug – jufku i suši na suncu. I ništa nije problem, govorila je „sad će to majka začas“. Zaista meni je to tako i izgledalo – začas. I ne znam šta je bilo ukusnije, da li ta jufka ili flekice, sveže umešene i pravilno isečene, sa prženim kupusom.
U našoj kući jufka se pripremala i još uvek se mesi svako leto i suši na suncu kako bi je koristili do sledećeg leta, ako potraje. Od kada majka nije sa nama ovaj posao je preuzela moja mama. Svakog leta, po mom mišljenju u najtopliji dan, mi smo mesili jufku od najmanje 100 jaja, da se ima. Mama mesi, tada smo već imali pomoć u mašini za rezance, nije se razvijalo ručno, oklagijom, a moja sestra i ja trčimo sa tankim trakama od testa u dvorište i pružamo ih po čaršavima na suncu. I kako to u životu ide, danas ja mesim, a naš podmladak misli da smo odabrali najtopliji dan baš da bi njega mučili. Ali najvažnije je da smo zadatak ispunili, jufka je umešena, osušena i spakovana za zimu, da bude.
Naravno morali smo je odmah probati. Kod nas se priprema na dva načina. Jufka se kuva u slanoj vodi dok se ne skuva i voda ne ukuva. Ne cedi se. Zatim se u maloj šerpi zagreje ulje i prelije preko testa. Poslužuje se sa zrelim belim sirom. Drugi način je zapečena jufka sa piletinom.
Kako godine prolaze sve češće se sećam svoje majke i oživljavam slike kako svakog leta mesi testo, razvija ga tanko u pravilan krug – jufku i suši na suncu. I ništa nije problem, govorila je „sad će to majka začas“. Zaista meni je to tako i izgledalo – začas. I ne znam šta je bilo ukusnije, da li ta jufka ili flekice, sveže umešene i pravilno isečene, sa prženim kupusom.
Jufka je tradicionalno bugarsko jelo koje se odomaćilo i prilagodilo u skoro svakoj kući pirotskog kraja. Recept po kojem se pravi je na 10 jaja, 1 kilogram brašna i dve ljuske od jaja vode. Naravno, kako se kaže, morate osetiti testo i njegovu čvrstoću da bi ona bila baš kako treba. Testo se ostavi oko pola sata da odmori i onda se razvlači, prvo deblje a onda na najtanju traku na mašini za rezance.
Zapečena jufka s piletinom
Potrebno je:
- dva duboka tanjira suve jufke
- bujon od povrća
- so, biber
- mlevena paprika slatka
- ulje
- piletina (file, batak, karabatak)
- Priprema:
- Skuvati bujon od povrća. U vatrostalnu posudu ili okruglu tepsiju sipati ulje i crvenu mlevenu papriku. Staviti jufku i naliti je skuvanim bujonom da cela ogrezne. Peći na 1800C 20 minuta. Piletinu grilovati ili ispeći odgore na jufki. Servirati uz sezonsku salatu.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Tel: 069 11 54 004
949 rsd + PTT troškovi