Medena pita se na našim prostorima jede još od vremena naših prabaka i baka i nema kuće u kojoj se ona nije mesila.
Nekoga ona veže za praznike, nekoga samo na stara bezbrižna vremena i jednostavnost ondašnjih kolača, jer kada pogledate sastojke ove pite, videćete da ih sve imate u kući i da se možete odmah baciti na pripremu.
Potrebno je:
Kore
- 3 jajeta
- 300 g kristal šećera
- 10 g sode bikarbone
- 10 g praška za pecivo
- 100 g meda
- 5 kašika ulja
- 2 dcl mleka
- 500 g brašna
Fil
- 1,5 l mleka
- 300 g šećera
- 300 g brašna
- 250 g maslaca
Priprema:
Jaja, šećer, sodu i prašak za pecivo sjediniti i izmešati varjačom.
Dodati med i 5 kašika ulja, mleko i brašno. Sve dobro umesiti i podeliti na četiri dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Odstajale
jufke pre razvlačenja dobro premesiti. Sto posuti brašnom i razvući tanke kore. Svaku peći posebno na pek papiru 10 minuta na 1800C. Karamelizovati 300 g kristal šećera. Kada se skroz istopi, dodati 1 litar mleka.
Posebno izmešati 300 g brašna i ½ litre mleka. Dodati u karamelizovano prokuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 250 g maslaca. Nafilovati hladne kore. Možete je preliti glazurom od čokolade. Pre služenja ostaviti da odstoji jedan dan.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi