Maslačak (Taraxacum officinalis) se već u rano proleće može naći iscvetao po šumama, livadama, oko puteva i u vrtovima. Bere se tokom cele vegetacije, a koristi protiv lisnih vašiju, grinja, jabukine lisne buve, zapetaste štitaste vaši. Čaj od maslačka se priprema od 200 do 400 g samlevenog korenja ili 400 do 600 g samlevenih svežih listova. Ova masa odstoji dva – tri časa potopljena u 10 l tople vode (temperatura ne sme da pređe 40 stepeni), procedi se i odmah koristi. Prvo prskanje je prilikom otvaranja pupoljaka, a drugo (ukoliko ima štetočina) odmah posle cvetanja i još jednom, kroz 10 do 15 dana.
Fermentisani ekstrakt maslačka se priprema tako što se dva kg svežeg lista i cveta ili 200 g suvog maslačka potopi u 10 l vode i ostavi da odstoji 24 časa, pa se procedi. Nerazređeni ekstrakt (čist ili uz dodatak ekstrakta koprive i rastavića) koristi se za đubrenje zemljišta u cilju povećanja otpornosti biljaka, što posebno prija paradajzu.
Piše: Svetlana Mujanović