Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Малиновача

Малиновача

440

Висока производна цена малине, њена вишеструка употребна вредност и мали садржај шећера условљавају да се она ретко користи као сировина за производњу ракије малиноваче. Плодови за малиновачу се беру у технолошкој зрелости, када је садржај шећера у складу са киселинама. Оптимална температура врења је од 17 до 20º C, а тај процес траје око 10 дана. На нижим температурама врење може стати, а када она пређе 20 степени испарава угљен диоксид, а с њим и неопходне ароматичне материје.

Како би се спречио губитак етанола, преко суда за ферментацију треба поставити поливинилску фолију. Плодови се на врење стављају по дану, док су још топли и пожељно је да се додају селекционисани квасци (може и пекарски).

Најквалитетнија малиновача се добије када се дестилација обави чим се заврши врење или најкасније после 48 сати. Преврели кљук дестилише се у апаратима мање запремине (80 до 100 литара), јер код већих није потпуно усаглашена њихова величина с расхладном површином хладњака. Најбоље је да се користе шири, а плићи казани, због веће површине испаравања и бржег загревања. Такође треба избегавати оне са танким дном, до 2 мм, јер кљук у њима може да загори.

Дестилација се обавља без одвајања фракције првенца, јер се у њему поред штетних састојака који се издвајају у препицању, налазе ароматичне материје. Средња фракција се сакупља до просечне концентрације у маси од 25 % v/v. (волумних процената). Редестилација сирове малиноваче води се уз издвајање 1,2 % првенца и сечења средње фракције при просечној концентрацији етанола у маси од 60 % v/v. Хармонизација добијеног дестилата малиноваче обавља се у стакленом суду у трајању од месец дана. Алкохолизовањем малине у односу 100 кг плода: 20 л рафинисаног алкохола, затим мацерацијом измуљане малине у трајању од 24 часа, без присуства ваздуха и светлости, на собној температури, потом додавањем воде да укупна запремина течности буде равна запремини малине и на крају дестилацијом под нормалним притиском, може се добити дестилат са врло интензивном и фином аромом малине.

Дипл. инж. Ана Ђорђевић, ПССС Пожаревац

Пред вама је свих 20 џепних књига из серијала „Мој воћњак“, „Мој повртњак“, „Мој виноград“ и „Моје цвеће“. Књиге у формату 16×12цм у пуном колору на 64 стране, лаке за коришћење и увек при руци.

Мој воћњак ће вас упознати како да кренете и почнете да формирате свој засад, припремите земљиште, одаберете воћну врсту.

Ту су и Јабука, Вишња, Трешња, Крушка, Боровница, Јагода, Малина, Леска, Шљива, Кајсија, Ружа, Парадајз, Паприка, Кромпир, Краставац, Грашак, Пасуљ, Лукови и Виноград.