Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Magični zeleni listovi raštana

Magični zeleni listovi raštana

1304

Raštan (Brassica oleracea L. var. acephala), pomalo je zaboravljeno povrće, ali se polako vraća u naše bašte. Raštan je primitivna forma kupusa. Ne formira glavicu (acephala), jer nema ni centralni pupoljak. Lisnati kelj, ili kako ga još zovu divlji kupus, zeljasto je mediteransko povrće, dostupno cele godine. Zelene je boje i slatko-gorkog ukusa.

Stari Egipćani smatrali su ga svetom biljkom koja ima čudotvorne osobine. Slikali su ga na zagrobnim slikama i freskama u piramidama, dok je u antičkoj Grčkoj, zbog izuzetne hranjive vrednosti, smatran potomkom Zevsa. Reč je o najzdravijem povrću na svetu.

Ne treba mu hemija, samo zalivanje

Raštan se proizvodi iz rasada gajenog na gredici, ali ne na direktnom suncu. Seje se krajem februara ili početkom marta, a sadi u aprilu. Drugi je uobičajeni rok setve u julu, a rok sadnje krajem avgusta nakon prvih jačih kiša. Razmak sadnje je 50×50 ili 60×60 cm, a za prolećne sadnje još je i veći, zbog boljeg korišćenja zaliha vlage leti. Raštan se sadi u kontejnere s kvalitetnim supstratom. Ne zahteva zaštitna hemijska sredstva, jedino je neophodno zalivanje. Rasađuje se na malč foliju, ispod koje je postavljen sistem za navodnjavanje. Rasad u vreme sadnje treba da ima 4 do 6 listova. U baštama se gaji kao združeni usev sa drugim povrćem. Za berbu pristiže za 120 do 160 dana posle setve. Prinos je oko 20 tona po hektaru.

Uzgojem na otvorenom pojavljuje se potreba za zaštitom od napada buhača. Podnosi i velike nadmorske visine, a uspeva i na slabijim zemljištima. Raštan formira stablo visoko do 80 do 100 cm sa dosta dugim internodijama, lisnom rozetom na vrhu.

Listovi se beru postepeno, odozdo prema gore, dok su još mladi i nežni. Kada nastupe više temperature, koriste se za stočnu hranu ili se ostavi nekoliko listova s vršnom rozetom da preko leta miruju, a na jesen, posle obilnijih kiša, beru se mladi listovi sve do zime. Ako se biljke ostave do proleća, beru se i bočni izdanci pre formiranja cveta. Raštan iz jesenjeg gajenja počinje se bere se od novembra, pa do proleća.

Jača kosti i imunitet, smanjuje rizik od ateroskleroze

Male je hranljive vrednosti, 100 g jestivog dela sadrži 27 kalorija. Bogat je vitaminom C. Koristi se zimi, jer leti gubi na ukusu i žilav je. Najbolji je za variva, jela s mesom i složence. Bere se tokom cele zime i rano s proleća, ali je najboljeg ukusa posle prva dva mraza. Isto tako veoma dobro podnosi visoku temperaturu. U kontinentalnom području proizvodi se u isto vreme kada i kasni kupus.

Odličan je izvor hranljivih vlakana, kao i sastojaka s moćnim antikancerogenim osobinama kao što su diindolilmetan, suloforafan, selen. Raštan, zbog jake ćelijske strukture, ima veću nutritivnu vrednost kada se skuva nego kad je sirov. Sok koji se dobija ceđenjem svežih listova i stabljika raštana, kada se redovno uzima, u narodu je poznat lek za giht, bronhitis i probleme s cirkulacijom.

Kalcijum iz raštana jača kosti i preventivno deluje kod osteoporoze. Mangan iz raštana aktivira enzime, između ostalih i onaj koji pomaže organizmu da iskoristi vitamin C. Raštan je odličan izvor vitamina A i cinka koji značajno utiču na jačanje imuniteta. Vitamin C, kojim je bogat raštan, jača imunitet, sprečava oštećenja ćelija i smanjuje rizik od ateroskleroze.

Sve lekovitosti raštana

 Rešava problem s visokim pritiskom,

 Jača kosti,

 Odličan je dodatak kalcijuma onima koji ne mogu da jedu mlečne proizvode,

 Odličan za trudnice, poboljšava nervni sistem fetusa,

 Smanjuje rizik od bolesti srca,

 Poboljšava zdravlje očiju.

Pita od raštana sa sirom

Potrebno:

 500 g listova raštana

 500 g tankih kora za pitu

 500 g belog sitnog sira (ili u kockama)

 150 g kajmaka (ili 2 dl kisele pavlake)

 5 jaja

 2 dl ulja

 2 dl kiselog mleka

 1 dl kisele vode

 1 kašika domaćeg dodatka od povrća

 so, mleveni crni biber

Očišćen, opran raštan obariti u slanoj ključaloj vodi, ocediti i samleti na mašini za meso na sitnoj rešetki. U posebnu veću činiju staviti izlupana jaja, dodati izgnječeni sir, kajmak, kiselo mleko, samleven raštan, kiselu vodu, 1 dl ulja, dodatak od povrća, posoliti i pobiberiti. Sve dobro izmešati. Tepsiju premazati uljem, obložiti sa dva lista kora, tako da sa sve četiri strane vire iz tepsije i poprskati uljem. Sipati nadev u tankom sloju, staviti koru preko nadeva, poprskati uljem i tako redom da se utroši sav materijal i kore (ostaviti dve kore na stranu). Preklopiti kore koje su virile sa strane, poprskati uljem, prekriti ostavljenim korama i svaku poprskati uljem. Peći u rerni oko jedan sat na 200 stepeni. Pečenu pitu od raštana izvaditi, malo poprskati vodom, prekriti papirnom salvetom i ostaviti pet minuta da stoji. Iseći na veće kriške, staviti na plitke tanjire i odmah poslužiti toplu.

Musaka od raštana

Potrebno:

 1 kg raštana

 1 kg mlevenog mešanog mesa

 50 dg krompira

 2 glavice crnog luka

 2 dl mleka

 2 dl kisele pavlake

 2 kašike ulja (ili maslaca)

 4 jajeta

 1 kašika crvene paprike

 so, mleveni biber

Krompir oprati i u ljusci obariti, ocediti i ostaviti u hladnoj vodi deset minuta, a zatim ga oljuštiti i na kolutove iseći. U međuvremenu, dok se krompir kuva, u zagrejanu masnoću spustiti sitno sečen crni luk, dodati seckanog lista peršuna i sve malo propržiti. Potom dodati mleveno mešano meso, promešati i polagano dinstati, dodati so, biber i skinuti sa šporeta. Istovremeno raštan očistiti, oprati i obariti u slanoj ključaloj vodi. Ocediti ga, samleti ili sitno iseckati, staviti na maslac i ispržiti. Duboku tepsiju sa svih strana podmazati masnoćom i stavljati: red raštana, red obarenog krompira, preliti prelivom od pavlake, mleka, jaja, posoliti, pobiberiti i tako redom. Završiti prelivom preko raštana. Staviti u zagrejanu rernu i zapeći da musaka dobije rumenu boju. Poslužiti sa sezonskom salatom.

Raštan palačinke

Potrebno:

 500 g mladog raštana

(mali listovi)

 200 g ribanog kačkavalja

 2 jajeta

 2 dl mleka

 5 kašika brašna

 50 g maslaca

 5 kašika ulja za prženje

 so

 mleveni crni biber.

Očišćen i opran raštan obariti u slanoj vodi, ocediti i samleti na mašini za meso. Samleveni raštan staviti u činiju, preliti otopljenim maslacem, posoliti, pobiberiti i promešati. Napraviti testo za palačinke od razmućenih jaja, mleka, 2 kašike ulja, brašna i sve izmešati. Dodati mleveni raštan i sve ponovo promešati. Od ove mase na zagrejanom ulju peći „reš” jednu po jednu palačinku i staviti na stranu. Svaku pečenu palačinku posuti ribanim sirom, dva puta preklopiti i poslužiti tople.

Čorba od raštana

Potrebno:

 deset listova raštana

 2 veće šargarepe

 1 manji krompir

 1 manji crni luk

 1 čen belog luka

 maslinovo ulje,

 so, biber.

Otkloniti središnju žilu na listu raštana. Iseckati ga na tanke rezance. Šargarepu, krompir i luk iseckati na kockice, a beli luk iseckati sitno. Na jednoj kašičici maslinovog ulja dinstati posoljeno povrće, sve sem raštana. Ukoliko se hvata za dno, dodati kašiku vode. Napola mekanom povrću dodati raštan, dobro izmešati, još malo dinstajte, a zatim dodativodu da ogrezne. Vrlo brzo će se sve lepo sjediniti, ostaje samo da se doda biber. Čorba se može začiniti pavlakom i jajetom, a ne mora, ako želite da bude manje kalorično.

Salata od raštana s pavlakom

Potrebno:

 jedna veza raštana

 2 čena belog luka

 2 kašike maslinovog ulja

 1 dl kisele pavlake

 1 limun

 so, mleveni crni biber

Listove raštana dobro oprati, odrezati peteljke i odstraniti oštećene delove lista. Prokuvati kratko u malo osoljenoj i zakiseljenoj vodi od polovine limuna. Listove ocediti, iseći na komade i staviti u tanjir. Posoliti, pobiberiti, poprskati sokom druge polovine limuna, zauljiti, promešati i preliti umućenom pavlakom.

Raštan s pasuljem

Potrebno:

 4 veze raštana

 500 g pasulja tetovca

 4 kašike maslinovog ulja

 4 čena belog luka

 1 kašika domaćeg dodatka od povrća

 so, mleveni crni biber

Prebrani i oprani pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti da prenoći i ujutro vodu prosuti. Kuvati ga u ključaloj vodi 5 minuta, vodu prosuti i preliti novom vodom. Dodati očišćeni, opran i na trake (ili komade) isečen raštan. Kuvati sve zajedno na smanjenoj temperaturi da pasulj omekša. Pri kraju kuvanja dodati so, biber, začiniti sitno seckanim belim lukom i dodatkom od povrća. Ostaviti da još pet minuta lagano vri, a zatim umešati maslinovo ulje i poslužiti.

Supa od raštana s jajima

Potrebno:

 jedna veza listova mladog raštana

  1 veći krompir

 4 jajeta

 1 kašika domaćeg dodatka od povrća

 2 kašike maslinovog ulja

 1/2 limuna

 so, mleveni crni biber

Oprani i oceđeni raštan staviti u lonac, preliti vodom, dodati očišćeni i na kocke isečeni krompir i kuvati da sastojci omekšaju. Pred kraj dodati dodatak od povrća, maslinovo ulje, sok od pola limuna, pobiberiti i po potrebi i dosoliti. Jedno po jedno jaje (bez ljuske) sipati u supu, kratko prokuvati u i staviti svako u posebni tanjir. Preliti supom i poslužiti.