Vranje je nostalgija. Nostalgija osećanja, mirisa, ukusa, nostalgija za starim vremenima, za ljudima kakvi su nekad bili. U tom Vranju i njegovim etno selima, prave se stara jela, ona što smo ih nekad sa slašću jeli, bila su nam izvor radosti i zadovoljstva, a danas ih retki spremaju i znaju da spreme. Jedno od takvih jela je i „ljutka“.
Za spremanje ovog jela potrebno je pripremiti 2 struka praziluka, od 5 do 6 ljutih paprika osušenih na niz, 400 grama krompira, 100 ml zejtina, kašičicu aleve paprike, soli i vegete po ukusu. Od pripremljenih namirnica prvo treba skuvati krompir u ljusci zajedno sa suvim paprikama. Kada budu gotovi krompir i papriku treba oljuštiti. Ovako oljušten krompir treba najpre viljuškom usitniti u zemljanu kalenicu, a potom dodati sitno iseckanu papriku i praziluk, kašičicu alave, soli i vegete po ukusu i sve lepo promešati da se dobro sjedini. Potom treba ugrejati 100 ml zejtina, preliti masu i još jednom dobro promešati. Zejtin mora da bude tako dobro ugrejan da u dodiru sa pirpemljenom masom zacvrči, u suprotnom jelo neće dobiti valjan ukus.
Foto: recepti.com
G.N.