Početkom maja, uoči Đurđevdana, a nekada i ranije, pojavljuju se đurđevače. Bela i žuta su prave prolećne gljive, jestive, aromatične i ukusne, koje gljivari s radošću sakupljaju na livadama, pašnjacima, voćnjacima, ali i uz rubove šuma, grmlja. Može se naći i ispod listopadnog drveća i četinara (hrast i smreka).
Zbog načina na koji ova gljiva raste, formirajući krugove, dugo je izazivala strah među gljivarima jer, prema narodnom verovanju, na tim mestima (vilinskim krugovima) noću se sastajaju mlade devojke – vile i igraju. Međutim, nauka je dokazala da su takva staništa đurđevače, ali da raste i u polukrugovima.

Foto:Strobilomyces – Own work wikimedia
Đurđevača (Calocybe gambosa) se sakuplja uglavnom u hrastovim šumama, od aprila do juna, retko u jesen, a prepoznaje se po debelom i mesnatom bledosmeđem šeširiću, prečnika i do 15 centimetara. Kod mladih gljiva je malo ispupčen, a zatim raširen, talasastih ivica, dok je kod starijih ulegnut. Ako je vreme suvo, bez kiše, šeširić na temenu ispuca. Drška je bela, valjkasta, puna i tvrda, visoka do osam centimetara. Meso je belo, dobrog ukusa i miriše na brašno. Pogodna je za pripremanje raznih jela. Može se kiseliti.

Autor Albin Schmalfuß – wikimedia
Žuta đurđevača (Calocybe georgii, var. flava) razlikuje se od prethodne po žućkastoj boji šeširića, koji je pravilan, ali malo savijenog oboda. Raste u listopadnim šumama i na proplancima. Meso ove gljive je nešto deblje. Jestiva je, ali se ne može dugo čuvati, a ni zamrzavati. Hranljiva vrednost ovih pečuraka je velika. Bogate su proteinima i vitaminima, pre svega grupe B, zatim vitaminom A, C, K, beta-karotenom i ergosterolom, a sadrže i sve esencijalne aminokiseline. Sadrže i mnogo biljnih masti, belančevina, minerala – fosfora, natrijuma, kalijuma i magnezijuma, a u manjim količinama gvožđa i kalcijuma. Đurđevače su veoma lekovite, nažalost, o tome se kod nas malo zna. Deluju i kao antioksidanti i imaju povoljno dejstvo u terapiji kod Alchajmerove bolesti, poremećenog metabolizma, osteoporoze, impotencije, ali i u slučaju nervoze i depresije.
Najnovija istraživanja japanskih stručnjaka pokazala su da đurđevače sadrže antikancerogenu supstancu kalvacin.
R.D.J.