Pored užičkog pršuta, stelje, jagnjetine i specijaliteta s roštilja, prvo mesto na tronu jela iz užičkog i zlatiborskog kraja pripada – lepinji. Doduše, nije reč o običnoj, već „lepinji sa sve“, po najnovijem „kompletuši“, odomaćenim rečnikom – komplet lepinji!
Nastala je pre jednog veka u današnjoj užičkoj pekari „Kod Šuljage“. Menjala je vlasnike, ali je ostajala ista: lepinja, kajmak, jaje i pretop. Kao i mnoge velike stvari u gastronomiji, nastala je slučajno. U toj pekari se, normalno, pekao hleb, ali i prasići i jaganjci i – tek po koja lepinja. Onda je nekom palo na pamet da preseče lepinju i namoči je pretopom. Zatim je dodat kajmak, a onda i jaje… A ime je dobila po tome što su užički majstori između dva svetska rata slali šegrte po doručak i govorili:
„Donesi onu lepinju sa sve“!
Potrebno je:
- 1 lepinja
- 50 g zrelog kajmaka
- 1 jaje
- pretop
Priprema:
Lepinju zaseći po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude nalik na posudu, a gornji deo nalik na poklopac. Donji deo lepinje premazati kajmakom. Umutiti jaje i preliti preko kajmaka. Staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 10 minuta ili nešto duže, što zavisi od toga da li želite rovitu ili hrskavu lepinju. Nakon pečenja, lepinju izvaditi iz pećnice i preliti zagrejanim pretopom. Pretop („moca”, „moča” ili „soft”) dobija se tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta pa se pomeša i ostavi da se ohladi, kako bi se odvojila mast, a ispod ostala želatinasta tamnomrka i slana masa.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004 i poručite kuvar po ceni
949 rsd + PTT troškovi