Narodna izreka „neće grom u koprive“ ne znači da zlo neće u zlo, već naprotiv. Kopriva je smatrana biljkom Peruna, slovenskog boga groma. Vera u njenu lekovitost očuvala se sve do danas, o čemu svedoči i Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.
U lečenju se koriste svi delovi koprive – koren, list i seme. List se bere pre nego što se seme stvori i on može da se osuši i čuva kao čaj, ali može da se koristi i u ishrani, napominje Momčilo Antonijević.
Koren koprive može da se vadi tikom cele godine, ali je najbolje u jesen. On se prvenstveno koristi kod ljudi koji pate zbog uvećane prostate i najbolji je biljni lek za sve koje muči taj problem.
Nadzemni deo biljke koji je bogat hlorofilom preporučuje se kod anemije. Moris Meseže, čuveni francuski, provansalski travar, koji je živeo u poslednjim decenijama 20. veka, rekao je da ako sa izleta treba da se vratite samo sa jednom biljkom za svoju apoteku, neka to bude kopriva.
Kopriva može mnogo da pomogne i onima koji imaju povišen nivo šećera u krvi jer zadrži supstancu glikokinin za koju je dokazano da snižava nivo šećera. Pomaže i osobama koje pate od niskog krvnog pritiska i zato je idealna kao čaj za buđenje.
Iako je alergijski osip po koži dobio naziv po koprivi – koprivnjača, ona se ipak preporučuje onima koje muče alergije. Koristi se ili sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, kao što su dobričica, list bokvice i trava rusa.
Seme koprive može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Za eliksir sa medom je potrebno pomešati 50 grama mlevenog semena koprive i pola kilograma bagremovog meda. U ovu mešavinu može da se doda i dve kašike sirovog kakaoa i dve supene kašike tahinija, odnosno taana.
Naredna dva dana teglu treba povremeno prevrnuti da se smesa bolje sjedini i izmeša.
Koristi se tri puta na dan – deca po jednu kafenu kašičicu, a odrasli mogu uzeti i po supenu kašiku. Uz ovo je dobro popiti i čaj od lista koprive, jednu ili dve šolje minimum u toku dana i onda će efekat popravljanja krvne slike biti potpuniji i brži.
Preporuka je da spanać ili zelje zamenimo koprivom, s obzirom na to da ove biljke imaju dosta oksalne kiseline koja se ne preporučuje ljudima koji su skloni stvaranju kamena u bubregu. Zato je bolje u ishrani koristiti koprivu ili blitvu. Kopriva se priprema isto kao i spanać, a može se dodati i drugim jelima, kao na primer pasulju.
Kada se priprema čaj od korena koprive najbolje je preliti ga hladnom vodom, pustite da provri, kuva se jedan minut, ostavi da odstoji pola sata i onda se pije. Isto važi i za čaj od lista koprive. Ne bi trebalo piti više od dve do tri šolje u toku dana.
Iako je izneo svoju rezervisanost prema tvrdnji o delotvornosti šampona od koprive, Antonijević navodi da bi čaj od koprive bio dobar izbor da se iskoristi pošto se kosa ispere od šampona.
„Najbolje bi bilo da se u pripremi tog čaja koristi koren koprive. Ovo se preporučuje ljudima koji pate od peruti. Kopriva podstiče rast kose zbog čega je dobro koristiti u prelaznim godišnjim dobima kada kosa pojačano opada“, kaže narodni travar.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay