Ostavljanje slane zimnice počinje već u avgustu, u kojem stiže obilje zrelog paradajza. Priprema zimnice često nije pesma, ali ko voli domaće proizvode, latiće se tog posla i sve pretvoriti u zadovoljstvo i u pravi porodični događaj.
Piše: Biljana Nenković
Zimnica od paradajza nezaobilazna je u našoj tradiciji i priprema se u više varijanti: mleveni sa semenkama ili bez njih, kao sos za špagete i ćufte, zatim sečeni u teglama ili kao pelat. Jer, prerađeni paradajz u bilo kom obliku može odlično da začini kuvana jela i da okrepi organizam u dugim zimskim mesecima.
Kuvani paradajz bogat je gvožđem i prirodni je lek za anemiju. Povoljno utiče na jetru i bubrege, jer pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Koristi se i u regulisanju krvnog pritiska, dobar je za srce i krne sudove, daje energiju i osvežava organizam. U kuvani paradajz može da se doda i šargarepa i celer, što će povećati nutritivne vrednosti ove vrste zimnice, kao i blagodeti za zdravlje.
S druge strane, ostavljanje domaćeg i proverenog paradajza štedi i kućni budžet. Koristi se za sosove i kuvana jela, te se štedi na kupovini skupih, industrijskih pelata i umaka od paradajza.
Najbolji je bez konzervansa, pogotovo ako imate dobre uslove za čuvanje zimnice, poput hladnih podruma i ostava. Evo i nekoliko proverenih recepata:
Kuvani paradajz ili sos
Sastojci:
10 kilograma paradajza
so, šećer
začini po ukusu
Biraju se zdravi i sasvim zreli plodovi, koji se dobro operu. Paradajz se zatim popari, oljušti i melje u mašini za meso, ukoliko želite da semenke ostanu u soku. Drugi način je da se samelje u mašini koja odvaja ljuske i semenke i ostaje samo sok.
Sok se kuva na umerenoj temperaturi i skida se pena koja se stvara. Tokom kuvanja se dodaje so, do dve kašike šećera da neutrališe kiselost. Začini, poput crnog i belog luka, ljute papričice, lišća celera, dodaju se po želji. Kad se šerpa skloni s ringle, ko želi može u vreo kuvani paradajz dodati konzervans. Sipa se u flaše dok je još topao. Umotaju se tople flaše u deblje ćebe i ostave da se potpuno ohlade. Time se produžavate rok trajanja.
Ovaj recept je i osnova za sos od paradajza. Ako želite da bude gušći za špagete ili ćufte, kuva se duže, da višak vode ispari.