Prodaja hrane, pića, zimnice, rukotvorina, umetnina ili prirodne kozmetike u večernjim satima na otvorenom postali su popularni u poslednjih pet- šest godina. Kragujevac se tek od ove godine pridružio trendu trgovine od večeri do ponoći i otvorio mogućnost proizvođačima, zanatlijama, kreativcima i dizajnerima da izlažu i prodaju svojih ruku delo.
„Kragujbazarfest“ je prvi put organizovan u junu ove godine, a drugi, zbog ogromne posećenosti, u petak uveče na skorije renoviranoj pijaci „Centar“. Više od 200 tezgi bilo je zakupljeno po simboličnoj ceni od 1.000 dinara. Organizator noćnog bazara je JKŠ „Šumadija“ koje gazduje pijacama u Kragujevcu. Izlagači su bili uglavnom iz Kragujevca i okolnih opština Šumadije, ali i iz drugih mesta.
„Doneli smo zimnicu. U Kragujevac redovno dolazimo na sajmove seoskog turizma i poljoprivrede i ovde već imamo stalne mušterije. Većina tegli je naručena, pa smo iskoristili priliku da mušterijama dovezemo zimnicu i ujedno se predstavimo novim, potencijalnim kupcima“, kaže Radica Tomić iz Krive Reke kod Kopaonika, koja zimnicu pravi od voća i povrća sa porodičnog imanja.
Takozvani noćni bazari, marketi ili festivali organizuju se uglavnom na standardnim pijacama, u parkovima ili drugim otvorenim prostorima. Neformalna prodaja i kupovina uvek je „začinjena“ i dobrom zabavom, muzikom uživo, degustacijama kačkavalja, rakije, pršute, zanatskih piva ili jednostavnih mekika i domaćih kolača, što dodatno privlači posetioce.
Na noćnim bazarima mogu se naći i zanimljive sitnice za poklone, heklane kape, čarape, šalovi, ili jastuci, ručno oslikani čiviluci, minijaturni kaktusi u zemljanim saksijama, redizajnirani nameštaj, ručno rađeni nakit, pa i zanimljive ilustracije.
Jedna od takvih bila je na tezgi Žarka Toševa, koji na jednostavan, ali upečatljiv način ilustruje prepoznatljive motive ne samo Kragujevca, već i drugih gradova iz čitave Srbije. Tako je bilo logično da u Kragujevac donese svoje radove i istakne one na kojima su nostalgično sećanje na „jugo“ i „stojadina“.
Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković