Živka Dabić, iz sela Drajkovce na Kosovu i Metohiji, i danas ne može da zamisli ni jednu svečanu priliku u svojoj porodici bez strugane pogače. Vole je i njeni gosti, a pogotovo kada im je onako taze ispečnu i mirisnu servira na stolu.
– Priprema se veoma lako i brzo i to je jedan od razloga zašto je često pravim – pojašnjava Živka.
Ovaj čuveni kosovski specijalitet ona sprema od brašna, kvasca, ulja, praška za pecivo i soli. Jednu ravnu kašiku kvasca rastopi u oko 400 mililitara mlake vode, zatim doda kašičicu praška za pecivo i malu šolju zejtina.
– Doda se i malo brašna i sve to kašikom umuti u jednu retku masu koja se potom ostavi da staše. Kada se to desi odmah treba dodati soli po ukusu i potom zamesiti tvrđe testo – kazuje Živka.
Da bi testo dobilo valjanu teksturu mesi ga oko petnaest minuta. Čim dobije željenu glatkoću rastanji ga rukom ili oklagijom, stavi u već podmazani pleh i pospe brašnom. Ovako pripremljena pogača se ostavlja da staše dvadeset minuta. Kada staše izbode je čačkalicom i stavi u dobro zagrejanu rernu da se peče.
– Pogača se peče sve dok njena kora lepo ne porumeni. Kada se dobije ovakva boja vadim je iz rerne i vruću istružem rendetom odozgo i odozdo sve dok ne postane potpuno glatka sa obe strane – ističe Živka.
Naša sagovornica pogaču najčešće servira sa tvrdim šarskim sirom koji se pravi od ovčijeg i kravljeg mleka.
– Ukus je fantastičan. Ko je probao ovu kombinaciju zna o čemu govorim – tvrdi Živka.
Tekst: Gordana Nastić
Foto: Živka Dabić