Ukoliko planirate da u bašti posejete novu biljku, a pri tom volite aromatične vrste, predlažemo Vam da opredelite deo površine za komorač.
Poznat je i kao divlja mirođija, janež kopar, morač, slatki janež, slatki januš, slatki kopar, slatki morač, koromač. Komorač (Foeniculum vulgarre) pripada porodici Apiaceae (štitarke).
Postojbina komorača je Južna Evropa, a koristili su ga još stari Egipćani, Kinezi i Indijci.
Kako izgleda komorač?
Komorač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka visoka 1-2 metra. Koren je vretenast i mesnat. Stabljika je uspravna, okrugla, gola, šuplja, modrozelene boje. Listovi su tri do četiri puta perasto deljeni, a listići poslednjeg reda su bičastog oblika.Cvetovi su sitni i sakupljeni u prilično velike složene štitove, čiji prečnik iznosi i do 15 cm. Kruničini listići su žute boje. Cveta u toku leta, a plodovi dozrevaju u jesen.Razlikujemo komorač lišćar, a druga vrsta je sa zadebljalim sočnim lisnim drškama grupisanim u glavicu sličnoj crnom luku, bez ovojnih listova.
Sprečava anemiju
Gvožđe i histidin, amino kiselina nađena u komoraču, su oboje korisni u lečenju anemije.. Dok je gvožđe glavni satojak hemoglobina, histidin stimuliše proizvodnju hemoglobina i takođe pomaže stvaranje raznih drugih komponenti krvi.
Smanjuje srčane tegobe
Morač je sjajan izvor vlakana. Pored toga što blagotvorno utiču na probavu ona takođe pomažu da se održi zdrav nivo holesterola u krvi. To znači da komorač stimuliše eliminaciju lošeg LDL holesterola. Koji je jedan od glavnih faktora rizika srčanih oboljenja kao što je arterioskleroza i srčani udar.
Kako se gaji komorač?
Komorač se gaji kao jednogodišnja biljka. Osnovna obrada se izvodi u jesen na dubinu do 30 cm. Poželjno je da se po površini predviđenoj za setvu pre osnovne obrade ravnomerno rasporedi po 30-40 t/ha dobro zgorelog stajnjaka i 500 kg/ha NPK 15:15:15.Na isto mesto se može sejati nakon najmanje 3-4 godine.
Seje se u rano proleće kada mašine mogu da uđu u parcele. Seme je sitno. Ako se koristi precizna sejalica za sitno seme koristi se 3-4 kg/ha, dok je za ručnu setvu potrebno 6-10 kg/ha semena. U lejama se troši 1-2 gr po metru kvadratnom.Seje se na međuredno rastojanje 60-70 cm, a u redu 20 cm. Dubina setve je 1-2 cm.
Rasad se rasađuje kada je visine 10-15 cm. Biljke se rasađuju na istu dubinu kao što su bile u leji. Pre rasađivanja lišće se skraćuje.
Mere nege
Mere nege se sastoje u proređivanju, okopavanju radi zaštite od korova i razbijanja pokorice, navodnjavanju i zaštiti od bolesti i štetočina.
Navodnjavanje dosta utiče na visinu prinosa. U uslovima navodnjavanja komorač se može gajiti i kao drugi usev nakon skidanja ranog povrća. Prinos po hektaru može biti od 40-60 t glavica.Zbog dugog perioda cvetanja komorač može biti i korisna medonosna biljka.
Višestruka upotreba komorača
Za ljudsku ishranu koristi se koren, ali i cela biljka u leto, a seme kad dozre.Izuzetno je aromatična biljka te se kao začin koristi u malim količinama.Lišće se upotrebljava u salatama, varivima (kao što se upotrebljava peršun i celer), a obarena glavica komorača može se služiti začinjena sirćetom i uljem.Seme se koristi kao dodatak hlebu, za aromatične čajeve, a iz njega se izdvaja i eterično ulje.Koristi se i za pripremu čajeva.Zbog svoje upotrebe u ljudskoj ishrani i farmaciji treba ga takođe što više gajiti u organskoj proizvodnji.
Komorač u vašoj kuhinji
Komorač je oslonac mediteranske i italijanske kuhinje u svetu mesa i krompirića. Evo nekih jednostavnih ideja:
-Iseckajte belu komoračevu lukovicu na štapiće ili kockice kao dodatak ukusnoj salati od povrća;
– Skuvajte na pari ili ispecite na grilu i dodajte supi;
-Kombinujte listove komorača na primer sa pirinčem ili pastom prelivenom maslinovim uljem ili pak sa pečenom ribom.
-Punu šaku iseckanog komorača dinstajte na puteru sa tanko sečenim kriškama slatkog luka, seckanim paradajzom i pomešajte sa pastom. Uz to dodajte komad lososa i imaćete pravi obrok.
Ukoliko već žurite da isprobate ovu sjajnu biljku , seme možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i biošpajzima. Biljku možete zasaditi i u svojoj bašti ili kupiti na bolje snabdevenim pijacama.
Leči loše varenje
Na indijskom potkontinentu je uobičajeno žvakanje komoračevog semena posle obroka. Indijci ovo rade da bi olakšali varenje i eliminisali loš zadah iz usta. Neke od komponenti esencijalnih ulja morača stimulišu sekreciju digestivnih sokova. Istovremeno redukuju upale organa za varenje i olakšavaju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane. Dalje eliminiše zatvor zahvaljujući obilju vlakana i tako štiti telo od velikog broja probavnih smetnji. Komorač takođe ima bazna svojstva tako da se masovno koristi u preparatima protiv gorušice. U kulinarstvu je glavnih sastojak mnogih predjela.
Uklanja nadimanje
Komorač je veoma popularan protiv nadimanja. Njegov ekstrakt mogu koristiti i deca i odrasli da bi smanjili nadutost i oslobodili se viška gasova. Seme komorača pogotovu samleveno možete koristiti kao laksativ. Aktivne materije komorača su uobičajeni sastojak za ublažavanje bolova u stomaku, dijareje i drugih intestinalnih problema. Kad vas snađe stomačni virus opet posegnite za komoračom.
Prevencija kancera
Nije poznato kako sveže povrće deluje u prevenciji kancera. Međutim, istraživanja su pokazala da seme komorača ima impresivan učinak u. Ono ne samo da usporava rast tumora zahvaljujući koncentraciji flavonoida, alkaloida i fenola već izgleda da na neki način štiti od štetnih uticaja radijacije tokom zračenja tumora. Ekstrakt semena komorača deluje preventivno kod raznih obilka raka dojke i raka jetre.
Reguliše krvni pritisak
Komorač je veoma bogat kalijumom koji je veoma važan nutritijent ljudskog organizma i neophodan je za pravilno odvijanje brojnih životnih procesa. Kalijum je vazodilatator, što znači da on opušta napetost krvnih sudova i na taj način snižava krvni pritisak. Visok krvni pritisak prouzrokuje veliki broj različitih zdravstvenih problema uključujući infarkt i arterosklerozu. Kod dijabetičara, visok krvni pritisak umnogome otežava regulisanje nivoa insulina i glukoze. Šolja komoračeve lukovice dnevno će vas opskrbiti neophodnom količinom kalijuma i i svim blagodetima koje dolaze od njega.
Poboljšava funkciju mozga
Kalijum koji se u velikim količinama nalazi u lukovici i semenu komorača je elektrolit što znači da on povećava elektro provodljivost našeg tela. Pre svega ovde mislimo na nervne veze unutar mozga koji je zapravo prava razvodna tabla električnih kola. Kalijum unapređuje funkcionisanje mozga i naše kognitivne sposobnosti. Uz to, budući da je vazodilatator, veće količine kiseonika dospevaju do mozga što je neophodan uslov za njegovo pravilno funkcionisanje.
Leči dijareju
Flavonoidi anetol i cineol koji su u sastavu komorača imaju dezinfekciona i antibakterijska svojstva. Aminokiselina histidin iz komorača potpomaže varenje i pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Zbog ovih svojstava je od davnina cenjen u lečenju dijareje.
Jača imunitet
Jedna šolja komoračaeve lukovice sadrži skoro 20% dnevnih potreba C vitamina. Ovo ga čini bogatim izvorom ovog vitamina koji generalno jača imunitet, proizvodi i obnavlja kožno tkivo, pomaže prooizvodnju kolagena i štiti zidove krvnih sudova kao antioksidans koji nas štiti os štetnosti slobodnih radikala.
Ublažava menstrualne tegobe
Komorač olakšava i reguliše menstraciju na taj način što stimuliše proizvodnju estrogena u organizmu. Zato se ova povrćka koristi u brojnim proizvodima koji ublažavaju tegobe u PMS-u. Takođe se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma i relaksaciju žena u menopauzi kao što su recimo valunzi i noćna znojenja. Zahvaljujući njegovom glavnom sastojku, anteolu, čaj od komorača se pije kao zaštitnik ženskog reproduktivnog sistema.
Od komorača rastu grudi
Da, dobro ste čule. Postoje biljke od kojih vaše grudi bujaju.Ako vam sve do sad nabrojano nije bilo dovoljan razlog da u svoju ishranu uvrstite komorač, ovo svakako hoće. Flavonoidi prisutni u semenu morača povećavaju količinu estrogena koji su zaslužni za rast grudi. Seme komorača povećava grudi tako što pospešuje stvaranje novih gradivnih ćelija tkiva dojki.
Morač neguje oči
Upotreba komorača u ishrani čuva oči od upala i smanjuje poremećaje koji nastaju kao posledica prevremenog starenja i makularne degeneracije. Ovo zahvaljujući obilju antioksidanata (vitamin C i aminokiseline kao što je Arginin koja veoma blagotvorno deluje na podmlađivanje tkiva i usporavanje starenja). Takođe je organizam oslobađa toksina. Esencijalno ulje komorača bogato je kobaltom i magnezijumom. Najzad, sok listova i biljke komorača se može upotrebiti kao obloga za oči koja ublažava iritaciju i umor očiju.
Ako ste se posle loše noći probudili otečenih očiju, sa podočnjacima, namočite tufer u čaju, držite kao oblogu 10 minuta na očima. Ovo će vam ne samo smanjiti otok već vam može biti od pomoći ako imate infekciju oka ili konjuktivitis.
Respiratorne smetnje
Komorač je koristan ako imate problema sa disajnim organima. Gušenje, bronhitis, kašalj…cineol i anteol u ovoj fantastičnoj bilci čiste sluz iz bronhija i olakšavaju protok vazduha. Seme i prah komorača razređuju sluz i ubrzavaju njegovo izbacivanje iz grla i nosnih kanala. Sve u svemu odličan je pomagač kod prehlade i gripa kao i ozbiljnijih respiratornih smetnji.
Druge koristi
Komorač je diuretik, pomaže detoksikaciju, Ova biljka pospešuje proizvodnju mleka kod dojilja a pošto majčino mleko u slučaju konzumacije morača sadrži aktivne materije ove biljke on sprečava nagomilavanje gasova i podrigivanje kod beba. Smatra se da jača kosu, sprečava njeno opadanje, opušta telo i izoštrava memoriju a ima i sjajn rashlađujući efekat leti.
Dobro jutro broj 574 – Februar 2020.