Kuvana ili vruća rakija, kažu u Šumadiji, pije se u mesecima koji u svom nazivaju imaju slovo R, a najviše u onim kada stegne mraz. Recept za pripremu je jednostavan, ali u svakom selu imaju poneku tajnu, kako se kuva i od koje rakije.
Ovo zimsko piće zbog svoje popularnosti zaslužilo je i svojevrsno nadmetanje, te je proteklog vikenda, u okviru Sajma turizma i seoskog turizma, po četvrti put organizovano takmičenje u kuvanju vruće rakije. Pobednik ovogodišnje „Šumadijske čajanke“ bila je ekipa iz sela Donje Jarušice. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Dulena, a na trećem mestu je vruća rakija iz Trmbasa.
Upravo na Šumadija sajmu postavilo se pitanje koja rakija treba da se nađe u kotliću ili šerpi i koji je pravi recept. Jedan od učesnika navodi da rakija treba da bude kvalitetna, da je odležala bar tri godine, da bude prepečenica i da od blage rakije nikako ne treba praviti vruću, jer sadrži metil- alkohol. Drugi, pak, kažu da rakija treba da bude čista, te da je najbolja od šljive ranke. U Vlakči kod Topole imaju svoj recept.
– Vruća se pravi od ljute, kvalitetne rakije. Nju treba razblažiti sa vodom, otprilike pola- pola. Šećer se dodaje po ukusu. Kad provri vruću rakiju treba „preseći“ vodom. Tako se rakija kali i to obavezno na tački ključanja. Ko želi blažu varijantu, treba duže da je kuva, da alkohol ispari – kaže Rajica Mijailović.
Vruća rakija se na kraju zaprži šećerom. Za to je potrebna otvorena, ili vatra u šporetu, da bi se dobro ugrejao kukač. Na užarenom gvožđu se tope kocke šećera direktno u kuvanu rakiju. Tako ovo piće dobije specifičan ukus pa je zato i zovu Šumadijski čaj. U nekim krajevima Srbije prvo isprže šećer u šerpi, kao za šerbet, a potom dodaju rakiju i vodu.
Za Šumadijski čaj podjednako su dobre rakije od ranke, madžarke, stenleja ili čačanske rodne. Pojedini je kuvaju isključivo od meke rakije, koja je dobijena nakon prve destilacije.
Iskusni majstori za kuvanje rakije ističu još nekoliko važnih saveta:
- važno je da kuvana rakija provri, da baci prvi ključ
- ne treba je nikada podgrejavati
- služi se vruća, u ugrejanim čašama od debljeg stakla
- treba je piti uz suvo meso i kiseli kupus
Vruća rakija se obično pije ujutru, pre ili u toku doručka. U selima širom Srbije kuvaju je često kada žele da počaste komšije i rođake povodom nekog srećnog događaja. Kad se rodi dete, zovu se bližnji na čast i prvo posluženje je vruća rakija.
U nekim krajevima kada se oteli krava ili oboru osvanu prasići i jagnjići, domaćini kuvaju rakiju, jer to znači da će torovi biti puni i da će biti hrane. Ili, kad padne sneg i okuje mraz, familije se druže, a rakija se kuva da ugreje telo i dušu i da zimski dan prođe u smehu i šali.
Tekst: Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković i Skupština grada Kragujevca