![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0034-1024x684.jpg)
Svetog Trifuna, vinogradarsku slavu, proizvođači grožđa i vina iz Sremskih Karlovaca, obeležili su danas na oglednom dobru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta koje se nalazi u njihovom mestu, po dugogodišnjem običaju i time ozvaničili početak radova u vinogradima.
Kako tradicija nalaže, najpre je blagosiljana vinova loza i upućene molitve Bogu da zaštiti vinograde i vinogradare, a potom je prerezan slavski kolač koji je prineo ovogodišnji kum Branislav Apatović. On je i simbolično orezao prvi čokot loze, a potom je usledila degustacija karlovačkih vina, mahom iz prošlogodišnje berbe.
Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta dr Dragoslav Ivanišević kaže da po običajima orezivanje vinove loze, jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u vinogradu kojom se uspostavlja ravnoteža između rodnosti i bujnosti čokota i omogućava da se dobije željeni rod, kvalitet i visina prinosa, počinje od Svetog Trifuna. Međutim, okolnosti utiču na izmenu ustaljene prakse.
– U vinogradarstvu je nedostatak radne snage jedan od velikih problema. Znatan broj vinarija je osuđen na sopstveni rad, tako da su oni koji imaju veće površine ranije počeli da orezuju – kaže Ivanišević.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0005-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0008-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0013-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0017-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0024-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0053-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0064-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0071-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0087-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0089-1024x684.jpg)
Ističe da se u vinogradima kao i prethodne godine u ovo doba primećuje deficit vlage u zemljištu što nije dobro.
-Nadamo se padavinama, mada to prognoze ne nagovaštavaju u narednih 15 dana. Padavine su preko potrebne. Dobro je što su temperature još uvek bliže višegodišnjim prosecima u februaru. Relativno je hladno i ima jutarnjih mrazeva, što ukazuje da vegetacija neće toliko poraniti kao prošla. Ali, tek je februar i suviše je rano govoriti o prognozama za ostatak godine – kaže Ivanišević.
Ovogodišnji kum Branislav Apatović iz vinarije „Apatović“ kaže da je to mala porodična vinarija, jedna od najstarijih u Sremskim Karlovcima, ali najmlađa registrovana. On je peta generacija vinogradara u porodici. Proizvodi tamjaniku, silu, prokupac, kaberne sovinjon i roze od kaberne sovinjona. Branislav Apatović je za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva u Karlovcima, kao i saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom dobio priznanje koje već nekoliko godina ta naučna i obrazovna kuća dodeljuje na Svetog Trifuna karlovačkim proizvođačima grožđa i vina.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0092-684x1024.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0094-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0097-1024x684.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/02/SLO_0103-1024x684.jpg)
Tekst: Zorica Milosavljević
Foto: Slobodan Šušnjević