Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Karlovački vinogradari verni tradiciji

Karlovački vinogradari verni tradiciji

77

Svetog Trifuna, vinogradarsku slavu, proizvođači grožđa i vina iz Sremskih Karlovaca, obeležili su danas na oglednom dobru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta koje se nalazi u njihovom mestu, po dugogodišnjem običaju i time ozvaničili početak radova u vinogradima. 

Kako tradicija nalaže, najpre je  blagosiljana vinova loza i upućene  molitve Bogu da zaštiti vinograde i vinogradare, a potom je  prerezan slavski kolač koji je prineo ovogodišnji kum Branislav Apatović. On je i simbolično orezao prvi čokot loze, a potom je usledila degustacija karlovačkih vina, mahom iz prošlogodišnje berbe.

Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta dr Dragoslav Ivanišević kaže da po običajima orezivanje vinove loze, jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u vinogradu kojom se uspostavlja ravnoteža između rodnosti i bujnosti čokota i omogućava da se dobije željeni rod, kvalitet i visina prinosa, počinje od Svetog Trifuna. Međutim, okolnosti utiču na izmenu ustaljene prakse.

– U vinogradarstvu je nedostatak radne snage jedan od velikih problema. Znatan broj vinarija je osuđen na sopstveni rad, tako da su oni koji imaju veće površine ranije počeli da orezuju – kaže Ivanišević.

Ističe da se u vinogradima kao i prethodne godine u ovo doba primećuje deficit vlage u zemljištu što nije dobro.

-Nadamo se padavinama, mada to prognoze  ne nagovaštavaju u narednih 15 dana. Padavine su preko potrebne. Dobro je što su temperature još uvek bliže višegodišnjim prosecima u februaru. Relativno je  hladno i ima jutarnjih mrazeva, što ukazuje da vegetacija neće toliko poraniti kao prošla. Ali, tek je februar i suviše je rano govoriti o prognozama za ostatak godine – kaže Ivanišević.

Ovogodišnji kum Branislav Apatović iz vinarije „Apatović“ kaže da je to mala porodična vinarija, jedna od najstarijih u Sremskim Karlovcima, ali najmlađa registrovana. On je peta generacija vinogradara u porodici. Proizvodi tamjaniku, silu, prokupac, kaberne sovinjon i roze od kaberne sovinjona. Branislav Apatović je za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva u Karlovcima, kao i saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom dobio priznanje koje već nekoliko godina ta naučna i obrazovna kuća dodeljuje na Svetog Trifuna karlovačkim proizvođačima grožđa i vina.

Tekst: Zorica Milosavljević

Foto: Slobodan Šušnjević