Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА KARFIOL SE U OKTOBRU BERE I SADI: Boje različite, hranljivost jednaka

KARFIOL SE U OKTOBRU BERE I SADI: Boje različite, hranljivost jednaka

551

Oktobar je mesec kada se karfiol ili sadi, ili bere. Reč je o vrednom i kvalitetnom povrću, koje zbog svojih korisnih sastojaka još zovu i „školovani kupus“. Može se jesti sirov, u turšiji, u čorbama i varivima. Obiluje vitaminima i mineralima i zbog toga je čest gost na našim trpezama i baštama.

Karfiol je najčešće jednogodišnja zeljasta biljka, koja pripada rodu divljeg kupusa. Naziv potiče od italijanske reči cavoli fiori što znači „cveće kupusa“. Potiče iz Male Azije i Mediterana, mada mnogi veruju da je Kipar postojbina karfiola. U sadašnjem obliku počeo je da se koristi u 15. veku. Prepoznatljiva glavica, koja se još zove i ruža, ili cvetača, nastaje kada karfiol ima 9 do 12 listova i može biti bele, zelene, crvene, ljubičaste ili svetložute boje.

Piše: Biljana Nenković

Postoji nekoliko sorti koje se najčešće gaje u svetu i kod nas. Erfrutski karfiol sazreva za 100 do 110 dana, ima veoma duge listove, uspravnu lisnu rozetu, u sredini belu i čvrstu ružu, srednje je veličine i odličnog ukusa.

 Snežna gruda je sorta čija vegetacija traje 100 dana. Pogodna je za jesenju proizvodnju, glavice su joj snežnobele boje i mase od kilogram do dva.

 Vajtfoks je sorta pogodna za jesenju proizvodnju i ima prave listove koji pokrivaju ceo plod.

Master sorta ima vegetaciju oko 105 dana, sa glavicom bele boje, težine od 0,6 do 1,2 kilograma.

Danskieksport ima srednje krupnu glavicu koja može biti teška od 0,8 do 1,2 kilograma i stiže za 125 dana od dana rasađivanja.

Elkap F1 može da se gaji cele godine. Ruža mu je čisto bele boje i stiže za 100 dana od dana rasađivanja.

Arizona F1 je sorta čija vegetacija traje svega 75 dana tokom jesenje proizvodnje. Veoma je tolerantan na sušu. Ima prilično jak korenov sistem i dobro rađa.

Arfak F1 je rani hibrid i sazreva za 60 do 70 dana od dana rasađivanja.

Sorta karfiola Snežnalopta zahteva plodno zemljište, voli redovno zalivanje, đubrenje i sunčevu svetlost. Seje se u proleće od marta do juna i spada u jednu od najkvalitetnijih i najukusnijih sorti.

Sicilijanski ljubičasti karfiol je veoma ukusan i uz to dekorativan. Nije hibrid i i seje se na isti način kao i sve ostale sorte, u rano ili kasno proleće.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us