Ulje
U bocu od dva litra treba staviti jednake količine listova i cvetova kantariona, sve do visine osam centimetara ispod vrha. U ovu smesu treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, izneti na sunce i ostaviti tako godinu dana.
Postupak dozrevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza. Za to je potrebno da se boca od litra prvo dobro zagreje, pa se ubace iste količine cvetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa maslinovo ulje zagrejano na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Napunjena boca treba da odleži bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu.
Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve lekovite biljke upijaju otrovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.
Čaj protiv gastritisa
Čaj se sprema tako što se u dva decilitra provrele vode stavi jedna kašičica sitno iseckanog kantariona, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno još 10 do 15 minuta. Pije se tri puta dnevno u slučaju gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.
Biljke za ženske boljke
U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava koriste se kod ginekoloških problema. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe (kupuju se u apoteci) pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posledice upala i belog pranja koje prate svrab, bol i pečenje. Vaginalete su korisne i za žene u menopauzi, deluju protiv bakterija i gljivica.
Uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E, ubrzava revitalizaciju sluzokože vagine i sprečava pojavu bakterijskih i gljivičnih infekcija. Vitamin E poboljšava mikrocirkulaciju, sprečava pojavu slobodnih radikala, ubrzava regeneraciju oštećenih ćelija i ima jak protivupalni efekat.
Liker koji leči
U litarsku flašu stavite 10 kockica smeđeg šećera i vezicu svežih cvetova kantariona. Nalijte rakijom – komovicom. Vodite računa da ne stavljate cele grančice, već samo cvetove. Flašu stavite na sunčano mesto i držite 45 dana. Potrebno je svakodnevno mućkati flašu, da bi se rastvorio šećer. Posle tog vremena procedite kroz cedaljku i sipajte u odgovarajuće flaše. Pije se pred jelo. Odličan je za varenje, protiv bolova u stomaku, depresije, nesanice.