Na domaćinstvu se prerada mleka u jestive proizvode može odvijati samo u zasebnom prostoru koji treba da ispunjava-omogući sledeće uslove:
-Prostor za preradu mleka u domaćinstvu mora biti upisan u registar objekata za preradu mleka;
-Maksimalna količina mleka koja se može preraditi u ojektu za preradu mleka u domaćinstvu se ograničava na 200 l nedeljno;
-Celokupni proces prerade mleka može da se obavlja u jednoj prostoriji, uz obavezu vremenskog razgraničenja između faza rada koje bi mogle dovesti do unakrsne kontaminacije i uz obavezu čišćenja i dezinfekciju između faza ;
-Dozvoljeno je koristiti isti izlaz u prostor za preradu mleka za unošenje sirovog mleka , iznošenje gotovih proizvoda i ulaz radnika;
-Prostor za preradu mleka mora biti opremljen opremom za pranje ruku ,koja se može nalaziti u neposrednoj blizini objekta za preradu mleka;
– Dozvoljeno je čuvanje proizvoda od mleka i neprerađenih sirovina u istom rashladnom prostoru, uz obavezu njihovog fizičkog razdvajanja;
-Dozvoljeno je da se garderoba i toalet koji koriste zaposleni na poslovima prerade mleka mogu nalaziti u blizini objekta za preradu mleka ;
-Dozvoljeno je da se ambalaža i drugi potrebni materijali skladište u blizini objekta za preradu mleka ;
-Proizvodeni proizvodi od mleka se mogu prodavati na teritoriji opštine i teritoriji opštine i teritoriji susednih opština, prodajom na otvorenom na zelenoj pijaci , na sajmovima , vašarima , izložbama i u lokalnim prodavnicama ;
-Prerada mleka u domaćinstvu se registruje u stausu fizičkog lica.
Piše: Dragoljub Krajnović, PSSS Srbije