Tehnologija proizvodnje matičnog mleča uglavnom se poklapa s postupcima uzgoja matica. Male količine mogu se dobiti uzgredno iz rojevskih matičnjaka pre njihovog zatvaranja. Obimnija proizvodnja pretpostavlja korišćenje veoma jakih pčelinjih zajednica. U standardnim Langstrot-Rutovim košnicama to su puna dva nastavka, odvojena Hanemanovom rešetkom. Oni se uređuju tako da se u plodišnom, donjem nastavku ostavlja matica, dok se u medište, iznad matične rešetke, stavlja okvir s mladim leglom, okviri sa zatvorenim leglom iz kojeg su počele da se izvode mlade pčele i okviri bogati polenom. Počeci matičnjaka, kao i kad se uzgaja matica, umeću se između otvorenog legla. Tu ostaju tri dana. Kada je vreme stabilno i uz obaveznu veoma obilnu pašu, jako pčelinje društvo sposobno je da kvalitetno prihvati i odneguje tridesetak larvi.
Matičnjake iz košnice ne treba vaditi pre 48 sati, ali ne ni kasnije od 72 sata po presađivanju. S izvađenih ramova pažljivo se stresu pčele, a zatim se prenose u besprekorno čist prostor, bez direktne sunčeve svetlosti. Tada treba oštrim zagrejanim nožem skratiti već prilično izvučene matičnjake i iglom za presađivanje ukloniti larve. Malom drvenom kašikom, širine 8mm, vadi se mleč i stavlja u sterilne staklene bočice s poklopcem. Eventualne čestice voska i larvene košuljice mogu se profiltrirati kroz fino sintetičko platno. Kada se bočica napuni, na mleč se nakapa nekoliko kapi 40% etil-alkohola, zatvara se svojim čepom, koji se zatim hermetizuje slojem rastopljenog voska. Hermetički zatvoren mleč čuva se zaštićen od svetla u frižideru na temperaturi +3°C do upotrebe, a najdalje godinu dana. Posle vađenja mleča, u iste početke matičnjaka presađuju se mlade larve, a okvir se vraća na ponovno „punjenje“.
U ishrani ljudi matični mleč ima prvenstveno dejstvo na žlezde s unutrašnjim lučenjem. Zato je potrebna velika obazrivost kod primene mleča i njegovih mešavina sa drugim pčelinjim proizvodima, posebno kod dece i mladih. Pomešan s fino kristalisanim medom predstavlja izvanredan prirodni regenerator koji deluje na funkcionisanje i jačanje muskulature, poboljšanje apetita, obnavljanje bolešću iznurenog organizma, ubrzavanje i pospešivanje oporavka, poboljšanje zdravstvenog stanja u celini, psihofizičke kondicije posebno kod vrhunskih sportista…
R.D.J.