Na trpezi možete imati besplatne obroke od lekovitog samoniklog bilja, čak i osobe koje žive u gradu mogu da ih pronađu na obližnjim livadama, proplancima, izletištima, parkovima. Naravno, svaku ubranu biljku obavezno dobro oprati ili potopiti u vanglu sa vodom i sodom bikarbonom.
Maslačak
Lišće maslačka se koristi u salatama, supama i sokovima. Lišće se može pripremati kao varivo na isti način kao spanać i kopriva. Od sušenog lista i cveta pravi se čaj, a koren maslačka možete osušiti, ispeći i koristiti kao zamenu za kafu.
Salata od maslačka
4 šake listova maslačka, limun, 2 kašike maslinovog ulja, 4 jaja, so, biber
Oprati maslačak pa ga sa ostalim sastojcima (osim jaja) izmešati. Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i duže. Obariti jaja. Servirati salatu u koju ćete prethodno staviti četvrtinu kuvanih jaja.
Bokvica
Bokvica može da se dodaje kao prilog zelenoj salati, ali i da se priprema na isti način kao spanać.
Ulje od bokvice
Čistu teglu napunite sitno isečenim lišćem bokvice i prelijte maslinovim ili hladno ceđenim suncukretovim uljem. Zatvorite i stavite na tamno mesto. Promućkajte jednom dnevno i nakon dve nedelje procedite. Možete ga koristiti za kuvanje, ali i za salatu.
Rogač
Zbog slasti, rogač je odlična zamena za čokoladu.
Kolač sa rogačem
Umutiti dva jajeta, dodati šolju šećera, šolju ulja, šolju mlevenih rogača, šolju mleka, dve šolje brašna, prašak za pecivo i dve kašike pekmeza, bilo koje vrste. Sve dobro izmešati pa sipati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni, prvo na 200, zatim na 180 stepeni. Pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Ledena trava ili tušt
Ledena trava je za većinu „nevidljiva“ ili tretirana kao korov. Međutim, jestiva je i bogata omega-3 masnim kiselimana. Od nje se najčešće pravi salata, a koristi se mlado lišće, kao i stablo.
Salata od ledene trave
Nabrati mladu ledenu travu, oprati je i kratko prokuvati u slanoj vodi. Staviti je u činiju, a zatim dodati i iseckani beli luk. Sve to začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna. Po ukusu posoliti i pobiberiti i servirati kao prilog jelima od ribe i mesa.
Foto i tekst: Ljiljana Milovanović